Topptur-vapaalaskun jatkokurssi naisille

Haluatko kehittyä ja syventää taitojasi? 

Topptur-vapaalaskun jatkokurssi on jatkoa peruskurssillemme ja on tarkoitettu naisille, jotka tekevät retkiä takamaastoihin, jossa jäätiköt ja lumivyörymaasto asettavat haasteita.  Kurssin tavoitteena on antaa osallistujille työkaluja ja menetelmiä riskien pienentämiseksi ja suunnittelun tueksi haastavimmissa olosuhteissa ja maastoissa sekä valmiuksia hyödyntää olemassa olevaa informaatiota osana päätöksentekoa. 

 

5-päiväisen kurssin aikana käymme läpi seuraavia teemoja:

 •  jäähakun käyttö jyrkissä maastoissa
 • lumiprofiilien teko ja tulkinta
 • omien vyöryennusteiden laadinta
 • laskulinjojen suunnittelu jyrkemmässä maastossa 
 • reitinvalinta jäätiköllä ja lumivyörymaastossa
 • riskien hallinta ja päätöksenteko

Jokaisena kurssipäivänä teemme topptur retken alueen upeille vuorille. Päivät ovat noin 8 h mittaisia ja opetus tapahtuu retkillä sekä ylös- että alaspäin mentäessä. Päivien aiheet ja teemat rakentuvat toistensa päälle ja toistamme monia tärkeitä asioita useampaan kertaan.

Romsdal ja Sunnmøre ovat laskuvaelluksien eli “topptur”-alueiden ehdotonta aatelia. Laskuvaelluksiin osallistuminen vaatii oikeanlaiset varusteet: sukset, joissa kävelyn mahdollistava side sekä nousukarvat ja monot. Lautailijoille suosittelemme splittilautaa nousukarvoilla. 

Kurssin hinta 630€ / hlö

Sisältäen kouluttajan palvelut, majoituksen ja toiminnan vastuuvakuutuksen. Hinta ei sisällä kurssilaisten varusteita, ruokailuja eikä tapaturmavakuutuksia. 

Majoitus ja matkustaminen 

Majoitumme Mariontunet-majatalossa Isfjordenissa. https://www.airbnb.fi/rooms/30009832?source_impression_id=p3_1572014254_TYmzWo52f%2FkES8Wf

ToppTur -kurssille otetaan 6 henkilöä, ikäraja kurssille on 18 vuotta. Ryhmä kokoontuu ja tapaa ohjaajan majapaikassa  17.2.2020 klo 9:00. Majoittuminen on varattu ajalle 16-22.2.2020.

Kuljetus ei sisälly kurssin hintaan. Perustamme osallistujien kesken WhatsUp-ryhmän, missä voimme pohtia yhteisen kuljetuksen järjestämistä. Yhteiskuljetuksessa vuokraamme autot, varaamme laivamatkat ja ajamme autot Tukholmasta Norjaan sunnuntain 16.2. aikana. Laiva lähtee Turusta lauantai-iltana 15.2. ja paluu Tukholmasta seuraavan viikon lauantaina 22.2., laiva on perillä Turussa sunnuntaiaamuna 8.3. Kustannukset jaetaan reilusti yhteiskuljetuksella matkustavien kesken, kokonaiskustannus laivamatkoineen/osallistuja on noin 300€.

Varusteet

Jokainen osallistuja vastaa kurssilla vaadittavista varusteistaan itse.

 • Sukset tai splittilauta + nousukarvat
 • Sauvat / Teleskooppisauvat
 • Kompassi (mieluiten kaltevuusmittari eli inclinometri –kompassi, jolla voi mitata jyrkkyyksiä)
 • Lumivyörylähetin eli piippari sekä lapio ja sondi
 • Reppu, tilavuudeltaan 30-40 litraa
 • Kartta (voi ostaa paikanpäältä) ja karttapussi
 • Muistiinpanovälineet
 • EA-välineet

Lisäksi seuraavat varusteet (vuokrattavissa myös kouluttajalta paikan päältä):

 • Jäähakku
 • Jalkaraudat eli crampons
 • Valjaat
 • Prusik-pelastusnarulenkki
 • 2-3 sulkukarabiinia
 • Slingi
 • Hiihtovaellukseen soveltuva randoköysi 30m
 • Kypärä

Tarkempi varustelista lähetetään infokirjeen mukana. Sukset ja niihin sopivat nousukarvat, monot ja sauvat voi vuokrata tarvittaessa Romsdalenista n. 400NOK /päivä.

 

Kouluttajamme Urpu Hapuoja

Urpu on kotoisin Iistä Oulun pohjoispuolelta ja muutti Norjaan vuonna 1996 opiskelemaan Trondheimin yliopistoon filosofiaa, liikuntaa ja psykologiaa. Vapaa-aika sujui melonnan, kiipeilyn ja suksitouhujen parissa. Rakkaus vuoriin sai Urpun aloittamaan opinnot kansainväliseksi UIAGM / IFMGA / IVBV vuoristo-oppaaksi ja Urpu onkin ensimmäisen suomalainen naispuolinen vuoristo-opas ja työskentelee tällä hetkellä ympärivuotisesti vuoristo-oppaana. Urpu on lisäksi myös hiihdonopettaja, jolla on takanaan lukematon määrä opetustunteja eri hiihtokouluissa.

Lue Urpun haastattelu täältä.

Ilmoittautuminen 

Osallistuakseen kurssille osallistujalla on oltava perustiedot -ja taidot sekä reilusti kokemusta vapaalaskusta erilaisista ympäristöissä. Lisäksi kestävyyttä, voimaa ja teknisiä taitoja laskea dynaamisesta 200 korkeusmetriä suorassa laskulinjassa pysähtymättä tai kaatumatta kontrolloidusti. Kiipeilykokemus on eduksi mutta ei pakollista. Olosuhteista johtuen, osallistujalla ei voi olla pelkoja korkeita paikkoja kohtaan.

Ilmoittautuminen on auki 20.12.2019 saakka ja se vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu 150€.  Jokaiselle ilmoittautuneelle lähetetään lisätietoja viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen tarvittavista varusteista sekä ajo-ohjeet kurssipaikalle.

Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä matkustatko yhteiskuljetuksella vai saavutko paikalle itsenäisesti. 

Turvallisuus ja vakuutukset

Jokaisen osallistujan on kurssin luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan koulutuksen luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Turvallisuuden vuoksi keräämme osallistujien terveystiedot ennen kurssia. Lähetäthän ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse. Lataa tästä terveystietolomakepohja, tallenna omalla nimelläsi ja lähetä sähköpostitse toimisto@outwardbound.fi

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Osallistujalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, ja vakuutustodistus tulee esittää matkan järjestäjälle pyydettäessä. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

Tiedustelut

Outward Bound Finland:
toimisto@outwardbound.fi
+358 40 5050 35

Lue aikaisempina vuonna osallistuneiden naisten kokemuksia kurssista ja lähde mukaan!

 

Aika: 17.02.2020 - 21.02.2020

Paikka: Romsdal, Norja

Hinta: 630 € / henk.

1.12.2017

Eräensiapua halki Suomen

1.12.2017

Löydä oma lähteesi 3 –...

27.6.2017

Top tur kurssilla

23.4.2017

Touch of Tuntsa 2017

Outward Bound Finlandin Ilmoittautumislomake (retkeilykurssit)

Ilmoittaudu Outward Bound Finland ry:n retkiin ja koulutuksiin sähköisesti. Ilmoittautuminen on sitova. *Pakollinen

Olen lukenut, ymmärtänyt sekä hyväksynyt kurssin osallistumis- ja peruutusehdot. *