Top Tur -laskuvaelluksen kurssi naisille

Haluatko oppia itsenäiseksi toptur-mimmiksi?

Tekeekö mielesi nautiskella koskemattomasta lumesta hiihtokeskuksien hälinän ulottumattomissa? Tämä toptur-kurssi on tarkoitettu naisille, jotka haluavat oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan omia laskuretkiä itsenäisesti ja “metsästää” päivänhienointa lunta. Kurssi rakentuu viiden päivän kokonaisuudesta sekä matkustuspäivistä. Tähän 5-päiväisen kurssiin kuuluvat varustetietous, kiipeämis- ja laskutekniikka, retkien suunnittelu ja kartan käyttö, vyörytietous ja viisi hienoa retkeä upeissa maisemissa elämyspedagogisella otteella. Kurssi antaa turvallisen pohjan ottaa tärkeät ensiaskeleet itsenäiseksi toptur laskijaksi.  

Romsdal ja Sunnmøre ovat laskuvaelluksien eli “topptur”-alueiden ehdotonta aatelia. Kausi on yleensä joulukuusta toukokuuhun, mutta esimerkiksi Trollstigen-tieltä pääsee skinnaamaan ja laskemaan mäkeä aina kesäkuun puoleen väliin saakka. Laskuvaelluksiin osallistuminen vaatii oikeanlaiset varusteet: sukset joissa kävelyn mahdollistava side sekä nousukarvat ja monot. Lautailijoilla täytyy olla lumikengät tai splittilauta nousukarvoilla sekä kokoonmenevät sauvat.

Taito- ja kokemusvaatimukset

 • Osallistuja pystyy laskemaan punaisia rinteitä sujuvasti
 • On laskenut pehmeää lunta eli puuterilunta aikaisemmin
 • Hyvä peruskunto
 • Aikaisempi vaelluskokemus on eduksi
 • Kysy jos olet epävarma taitotasostasi

Kurssin tavoitteet

 • Antaa valmiudet omien vaelluslaskujen suunnitteluun ja toteutukseen sekä itsenäisten valintojen tekemiseen talvisessa vuoristossa
 • Hienoja ja turvallisia suksi- ja lautaretkiä lumisilla vuorilla
 • Hyvää lunta, kauniita maisemia sekä uusia laskuelämyksiä

Tavoitteiden saavuttamiseksi käymme läpi seuraavat aiheet ja teemat:

Kiipeämis- ja laskutekniikat sekä liikkumismallit
Kartan käyttö ja Oman retken suunnittelu
Vyörytietous ja turvallisuusajattelu

Lumivyöryvaroituksien /-tiedotuksien käyttö
Lumi ja sää, maaston muodot, olosuhteet
Ihmiset vuorilla ja päätöksen teko
Kaverinpelastus

 

Jokaisena päivänä menemme vuorelle ja teemme topturin. Päivät ovat noin 8 h. Opettaminen tapahtuu retkillä sekä ylös- että alaspäin mentäessä. Päivien aiheet ja teemat rakentuvat toistensa päälle ja toistamme monia tärkeitä asioita useampaan kertaan. Kysymyksille on aina tilaa!

Vastuuohjaaja

Urpu Hapuoja

Urpu on kotoisin Iistä Oulun pohjoispuolelta. Hän muutti Norjaan vuonna 1996 ja opiskeli Trondheimin yliopistossa filosofiaa, liikuntaa ja psykologiaa. Vapaa-aika sujui melonnan, kiipeilyn ja suksitouhujen parissa. Rakkaus vuoriin sai Urpun aloittamaan opinnot kansainväliseksi UIAGM / IFMGA / IVBV vuoristo-oppaaksi. Norjassa koulutuksen järjestää NORTIND (Norske tindevegledere). Tällä hetkellä Urpu on aspirantti opas ja valmistuu ensimmäiseksi suomalaiseksi naisvuoristo-oppaaksi. Vuoristo-opaskoulutus on 3-5-vuotinen ja kattaa perusteellisesti kaiken vuorilla ja jäätiköillä liikkumisesta talviseen vapaalaskuun. Norjassa koulutukseen sisältyvät myös tasaisemmat hiihtovaellukset. Urpu on lisäksi hiihdonopettaja ja takana on 7 työkautta hiihtokouluissa. Lue Urpun haastattelu.

Ryhmä

TopTur -kurssille otetaan min. 5 hlöä, max. 8 henkilöä. Ikäraja kurssille on 18 vuotta.

Ruokailut

Jokainen vastaa omista ruuistaan matkan aikana. Majapaikassa on mahdollisuus laittaa omia ruokia tai nauttia kaupungin ravintoloiden palveluista.

Kokoontuminen

Ryhmä kokoontuu ja tapaa ohjaajan majapaikassa 5.3.2018 klo 9:00.

Majoitus

Majoitumme Åndalsnesin/Romsdalenin leirintäalueella tai vastaavassa. Majoittuminen on varattu ajalle 4-10.3.2018. Vahvistus majapaikasta tulee lähempänä kurssia.

Matkustaminen

Parhaiten Romsdalenin laaksoon etelästä matkustaa Helsingistä tai Turusta laivalla Ruotsiin esimerkiksi Tukholmaan tai Kappelskäriin. Laivan jälkeen suuntaa matka kohti Åndalsnesin kaupunkia Ruotsin läpi. Ruotsin ja Norjan rajalla on isoja kauppakeskuksia, jonne kannattaa pysähtyä ruokakauppaan esimerkiksi Charlottenbergin ostoskeskuksesta löydät varmasti kaiken tarvittavan. Ajo Tukholmasta Åndalsnesiin kestää noin 11 tuntia.

Ajoreitti: https://goo.gl/maps/eW5uJJCeF4C2

Varusteet

Jokainen vastaa kurssilla vaadittavista varusteistaan.

 • Sukset tai splittilauta + nousukarvat/lumikengät
 • Sauvat / Teleskooppisauvat
 • Kompassi (mieluiten kaltevuusmittari eli inclinometri –kompassi, jolla voi mitata jyrkkyyksiä)
 • Lumivyörylähetin eli piippari, lapio ja sondi
 • Reppu 30-40l
 • Kartta (voi ostaa paikanpäältä)
 • Karttapussi
 • Muistiinpanovälineet

Sukset ja niihin sopivat nousukarvat, monot ja sauvat voi vuokrata tarvittaessa Romsdalenista 400NOK /päivä. Splittilautoja ei ole vuokralle, mutta lumikenkiä löytyy.

Tarkempi varustelista lähetetään infokirjeen mukana.

Hinta

Kurssin hinta 590€ / hlö

Sisältää:

 • Kouluttajan palvelut
 • Majoituksen
 • Toiminnan vastuuvakuutuksen

Lisähinnasta voimme järjestää yhteiskuljetuksen, vuokraamme auton ja varaamme laivamatkan. Kustannukset jaetaan reilusti yhteiskuljetuksen tilanneiden kesken. Huom. ajamme auton itse Norjaan. Lähtö Helsingistä tai Turusta lauantai-iltana 11.3 ja paluu seuraavan viikon lauantaina, laiva on perillä sunnuntaiaamuna.

Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä tarvitsetko kuljetusta vai saavutko paikalle omin päin. Hintaan vaikuttaa osallistujien määrä.

Hinta-arvio, joka jaetaan osallistujien kesken: Laivamatka autolla n. 350€, polttoaine n. 400€, autonvuokra n. 600€.

ei sisällä:

 • Kurssilaisten varusteita
 • Kurssilaisten ruokailuja
 • Kurssilaisten tapaturmavakuutusta

Ilmoittautuminen 

Ilmoittautumiset 4.2.2018 mennessä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu 150€, joka lähetetään laskulla ilmoittautuneille.

Kurssi on tällä hetkellä täynnä. Jos tarpeeksi moni kiinnostuu kurssista, voimme mahdollisuuksien mukaan toteuttaa toisen kurssin viikolla 11.

Muuta

Koulutuksen toteutuminen, joka edellyttää minimimäärän ilmoittautuneita, varmistuu viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Jokaiselle ilmoittautuneelle lähetetään lisätietoja viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen tarvittavista varusteista sekä ajo-ohjeet kurssipaikalle.

Turvallisuus

Jokaisen osallistujan on kurssin luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan koulutuksen luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Turvallisuuden vuoksi keräämme osallistujien terveystiedot ennen kurssia. Lähetäthän ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse. Lataa tästä terveystietolomakepohja, tallenna omalla nimelläsi ja lähetä sähköpostitse toimisto@outwardbound.fi

Vakuutukset

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Osallistujalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, ja vakuutustodistus tulee esittää matkan järjestäjälle pyydettäessä. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

Tiedustelut

Outward Bound Finland:
toimisto@outwardbound.fi
+358 40 5050 355

Lue viime vuosien kurssikertomuksia:

Top Tur 2017

Top Tur 2016

VUORET ROMSDALISSA

Tässä on muutama esimerkki Romsdalin alueen klassikko toptur-vuorista. Kaiken kaikkiaan vuoria löytyy jokaiseen makuun: pieniä ja suuria, lyhyitä ja pitkiä retkiä, loivempia mäkiä vyöryvaarallisille päiville ja jyrkempiä laskuja, kun olosuhteet ne sallivat. Alueesta löytyy norjankielinen opaskirja Toppturer i Romsdalen, jonka on kirjoittanut paikallinen vuoristo-opas Halvor Hagen. Kirjan voi hankkia useasta nettikaupasta.

Nonstind (1573 m, 1200 nousumetriä). Hesten (1610 m, 1250 nousumetriä).

Smørbottfjellet (1188 m, 880 nousumetriä). Skarven (1048 m, 750 nousumetriä).

MISTÄ OIKEIN ON KYSE?

Englantilaiset sanovat skitouring, alpeilla puhutaan randonnée-hiihdosta ja skandinaviassa käytetään topptur tai toptur sanaa kuvaamaan laskuvaelluksia. Tätä kirjoittaessani olen ollut yhteydessä suomenkielen maisteriin, ja hänen tietämyksensä mukaan

vakiintunutta ja virallista suomenkielistä sanaa ei vielä ole. Onko se sitten laskuvaellus, laskuretki, hiihtovaellus, toptur tai vielä jotain muuta, jää seuraavien vuosien ratkottavaksi.

Tyypillinen toptur-päivä alkaa tee- tai kahvikupin kanssa säätiedotuksia tutkiskellessa. Yleensä on jo edellisiltana tehty sunnitelmat A, B ja C. Aamulla sitten päätetään, mille vuorelle lähdetään kiipeämään. Reppuun pakataan mm. lämpötakki, ekstra pipo ja hanskat, ruokaa ja juomaa, laskettelulasit, aurinkolasit ja mieluusti kypärä sekä tietysti vyöryvarusteet: lapio ja sondi. Piippari laitetaan vyötärölle. Ylöspäin menoa varten suksien pohjiin kiinnitetään nousukarvat. Lumilautailijat voivat käyttää lumikenkiä tai splittilautaa nousukarvoilla. Vuorelle kannattaa kiivetä hitaasti ja maisemista nautiskellen, lumiolosuhteita ja säätä seuraten. Nousumetrien ja taukojen määrän mukaan huipulla ollaan 2-6 tunnin kiipeämisen jälkeen. Joskus joillakin reiteillä tarvitsee käyttää myös jäähakkua, jäärautoja sekä varmistusvarusteita (köysi, valjaat jne.). Silloin laskuvälineet kiinnitetään reppuun. Huipulta onkin sitten vain yksi mahdollisuus – laskea alas. Laskulinjaa on jo yleensä suunniteltu ja tutkiskeltu ylöspäin mentäessä.

Keskitalvella monet laskut Romsdalissa päättyvät ihan vuonon rantaan. Ne ovat monelle huikeita elämyksiä! Päivän voi päättää after-skiissä ja hyvästä ruoasta nauttien, ja tietysti jo seuraavaa päivää suunnitellen. Kaiken kaikkiaan topturit ovat mahtava tapa olla ulkona ja vuorilla. Ne sopivat kaikille normaalikuntoisille.

Aika: 5.03.2018 - 9.03.2018

Paikka: Romsdal, Norja

Hinta: 590 € / henk.

1.12.2017

Eräensiapua halki Suomen

1.12.2017

Löydä oma lähteesi 3 –...

27.6.2017

Top tur kurssilla

23.4.2017

Touch of Tuntsa 2017

Outward Bound Finlandin Ilmoittautumislomake (retkeilykurssit)

Ilmoittaudu Outward Bound Finland ry:n retkiin ja koulutuksiin sähköisesti. Ilmoittautuminen on sitova. *Pakollinen

Olen lukenut, ymmärtänyt sekä hyväksynyt kurssin osallistumis- ja peruutusehdot. *