Top Tur-laskuvaelluksen kurssi naisille

Haluatko oppia itsenäiseksi toptur-mimmiksi?

Tekeekö mielesi nautiskella koskemattomasta lumesta hiihtokeskuksien hälinän ulottumattomissa? Tämä toptur-kurssi on tarkoitettu naisille, jotka haluavat oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan omia laskuretkiä itsenäisesti ja “metsästää” päivänhienointa lunta. Kurssi rakentuu viiden päivän kokonaisuudesta sekä matkustuspäivistä. 5-päiväiseen kurssiin kuuluvat varustetietous, kiipeämis- ja laskutekniikka, retkien suunnittelu ja kartan käyttö, lumivyörytietous sekä viisi hienoa retkeä upeissa maisemissa elämyspedagogisella otteella. Kurssi antaa valmiudet omien laskuvaellusten suunnitteluun ja toteutukseen ja tarjoaa osallistujilleen hienoja ja turvallisia laskuelämyksiä ainutlaatuisissa maisemissa.

Romsdal ja Sunnmøre ovat laskuvaelluksien eli “topptur”-alueiden ehdotonta aatelia. Kausi on yleensä joulukuusta toukokuuhun, mutta esimerkiksi Trollstigen-tieltä pääsee skinnaamaan ja laskemaan mäkeä aina kesäkuun puoleen väliin saakka. Laskuvaelluksiin osallistuminen vaatii oikeanlaiset varusteet: sukset, joissa kävelyn mahdollistava side sekä nousukarvat ja monot. Lautailijoilla täytyy olla lumikengät tai splittilauta nousukarvoilla sekä kokoonmenevät sauvat.

 

Taito- ja kokemusvaatimukset

 • Osallistuja pystyy laskemaan punaisia rinteitä sujuvasti
 • Osallistuja on laskenut pehmeää  eli puuterilunta aikaisemmin
 • Hyvä peruskunto
 • Aikaisempi vaelluskokemus on eduksi
 • Kysy, jos olet epävarma taitotasostasi

 

Kurssilla käydään läpi seuraavat aiheet ja teemat:

 • Kiipeämis- ja laskutekniikat sekä liikkumismallit
 • Kartan käyttö ja oman retken suunnittelu
 • Vyörytietous ja turvallisuusajattelu
 • Lumivyöryvaroituksien /-tiedotuksien käyttö
 • Lumi ja sää, maaston muodot, olosuhteet
 • Ihmiset vuorilla ja päätöksenteko
 • Kaverinpelastus

Jokaisena kurssipäivänä teemme toptur retken vuorille. Päivät ovat noin 8 h mittaisia ja opetus tapahtuu retkillä sekä ylös- että alaspäin mentäessä. Päivien aiheet ja teemat rakentuvat toistensa päälle ja toistamme monia tärkeitä asioita useampaan kertaan. Kysymyksille on aina tilaa!

 

Vastuuohjaaja Urpu Hapuoja

Urpu on kotoisin Iistä Oulun pohjoispuolelta. Hän muutti Norjaan vuonna 1996 ja opiskeli Trondheimin yliopistossa filosofiaa, liikuntaa ja psykologiaa. Vapaa-aika sujui melonnan, kiipeilyn ja suksitouhujen parissa. Rakkaus vuoriin sai Urpun aloittamaan opinnot kansainväliseksi UIAGM / IFMGA / IVBV vuoristo-oppaaksi. Norjassa koulutuksen järjestää NORTIND (Norske tindevegledere). Tällä hetkellä Urpu on aspirantti opas ja valmistuu ensimmäiseksi suomalaiseksi naisvuoristo-oppaaksi. Vuoristo-opaskoulutus on 3-5-vuotinen ja kattaa perusteellisesti kaiken vuorilla ja jäätiköillä liikkumisesta talviseen vapaalaskuun. Norjassa koulutukseen sisältyvät myös tasaisemmat hiihtovaellukset. Urpu on lisäksi hiihdonopettaja ja takana on 7 työkautta hiihtokouluissa. Lue Urpun haastattelu täältä.

 

Ryhmä ja kokoontuminen

TopTur -kurssille otetaan 6 henkilöä. Ikäraja kurssille on 18 vuotta. Ryhmä kokoontuu ja tapaa ohjaajan majapaikassa 11.3.2019 klo 9:00.

Majoitus ja matkustaminen 

Majoitumme Tindelykken majatalossa Isfjordenissa; https://visitromsdal.com/en/tindelykke-2

Majoittuminen on varattu ajalle 10-16.3.2019.

Parhaiten Romsdalenin laaksoon matkustaa Helsingistä tai Turusta laivalla Ruotsiin esimerkiksi Tukholmaan tai Kappelskäriin. Laivan jälkeen suuntaa matka kohti Åndalsnesin kaupunkia Ruotsin läpi. Ruotsin ja Norjan rajalla on isoja kauppakeskuksia, jonne kannattaa pysähtyä ruokakauppaan. Esimerkiksi Charlottenbergin ostoskeskuksesta löydät varmasti kaiken tarvittavan. Ajo Tukholmasta Åndalsnesiin kestää noin 11 tuntia.

Ruokailut

Jokainen vastaa omista ruuistaan matkan aikana. Majapaikassa on mahdollisuus laittaa omia ruokia tai nauttia kaupungin ravintoloiden palveluista.

Varusteet

Jokainen osallistuja vastaa kurssilla vaadittavista varusteistaan itse.

 • Sukset tai splittilauta + nousukarvat/lumikengät
 • Sauvat / Teleskooppisauvat
 • Kompassi (mieluiten kaltevuusmittari eli inclinometri –kompassi, jolla voi mitata jyrkkyyksiä)
 • Lumivyörylähetin eli piippari sekä lapio ja sondi
 • Reppu, tilavuudeltaan 30-40 litraa
 • Kartta (voi ostaa paikanpäältä) ja karttapussi
 • Muistiinpanovälineet

Sukset ja niihin sopivat nousukarvat, monot ja sauvat voi vuokrata tarvittaessa Romsdalenista 400NOK /päivä. Splittilautoja ei ole vuokralle, mutta lumikenkiä voi vuokrata Outward Bound Finland:lta.

Tarkempi varustelista lähetetään infokirjeen mukana.

Hinta

Kurssin hinta 620€ / hlö

Sisältää:

 • Kouluttajan palvelut
 • Majoituksen
 • Toiminnan vastuuvakuutuksen

Lisähinnasta voimme järjestää yhteiskuljetuksen, vuokraamme auton ja varaamme laivamatkat. Kustannukset jaetaan reilusti yhteiskuljetuksen tilanneiden kesken. Huom. ajamme auton itse Norjaan. Lähtö Helsingistä tai Turusta lauantai-iltana 16.2 ja paluu seuraavan viikon lauantaina, laiva on perillä sunnuntaiaamuna.

Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä tarvitsetko kuljetusta vai saavutko paikalle itsenäisesti. Hintaan vaikuttaa osallistujien määrä.

Hinta-arvio, joka jaetaan osallistujien kesken: Laivamatka autolla n. 300€, polttoaine n. 400€, autonvuokraus riippuen matkustajien määrästä ja auton koosta n. 500-800€.

ei sisällä:

 • Kurssilaisten varusteita
 • Kurssilaisten ruokailuja
 • Kurssilaisten tapaturmavakuutusta

Ilmoittautuminen 

Ilmoittautumiset 10.1.2019 mennessä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu 150€,  joka lähetetään laskulla ilmoittautuneille.

Kurssin toteutuminen, joka edellyttää minimimäärän ilmoittautuneita, varmistuu viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Jokaiselle ilmoittautuneelle lähetetään lisätietoja viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen tarvittavista varusteista sekä ajo-ohjeet kurssipaikalle.

 

Turvallisuus ja vakuutukset

Jokaisen osallistujan on kurssin luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan koulutuksen luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Turvallisuuden vuoksi keräämme osallistujien terveystiedot ennen kurssia. Lähetäthän ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse. Lataa tästä terveystietolomakepohja, tallenna omalla nimelläsi ja lähetä sähköpostitse toimisto@outwardbound.fi

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Osallistujalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, ja vakuutustodistus tulee esittää matkan järjestäjälle pyydettäessä. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

 

Tiedustelut

Outward Bound Finland:

toimisto@outwardbound.fi

+358 40 5050 355

Lue viime vuosien kurssikertomuksia:

Top Tur 2017

Top Tur 2016

 

Vuoret Romsdalissa

Tässä on muutama esimerkki Romsdalin alueen klassikko toptur-vuorista. Kaiken kaikkiaan vuoria löytyy jokaiseen makuun: pieniä ja suuria, lyhyitä ja pitkiä retkiä, loivempia mäkiä vyöryvaarallisille päiville ja jyrkempiä laskuja, kun olosuhteet ne sallivat. Alueesta löytyy norjankielinen opaskirja Toppturer i Romsdalen, jonka on kirjoittanut paikallinen vuoristo-opas Halvor Hagen. Kirjan voi hankkia useasta nettikaupasta.

Nonstind (1573 m, 1200 nousumetriä). Hesten (1610 m, 1250 nousumetriä).

Smørbottfjellet (1188 m, 880 nousumetriä). Skarven (1048 m, 750 nousumetriä).

 

Tyypillinen toptur-päivä alkaa tee- tai kahvikupin kanssa säätiedotuksia tutkiskellen. Yleensä  jo edellisiltana on tehty sunnitelmat A, B ja C ja aamulla sitten päätetään, mille vuorelle lähdetään kiipeämään. Reppuun pakataan mm. lämpötakki, ekstra pipo ja hanskat, ruokaa ja juomaa, laskettelulasit, aurinkolasit, kypärä sekä tietysti vyöryvarusteet: lapio ja sondi. Piippari laitetaan vyötärölle. Ylöspäin menoa varten suksien pohjiin kiinnitetään nousukarvat. Lumilautailijat voivat käyttää lumikenkiä tai splittilautaa nousukarvoilla. Vuorelle kannattaa kiivetä hitaasti ja maisemista nautiskellen, lumiolosuhteita ja säätä seuraten. Nousumetrien ja taukojen määrän mukaan huipulla ollaan 2-6 tunnin kiipeämisen jälkeen. Joskus joillakin reiteillä tarvitsee käyttää myös jäähakkua, jäärautoja sekä varmistusvarusteita (köysi, valjaat jne.). Silloin laskuvälineet kiinnitetään reppuun. Huipulta onkin sitten vain yksi mahdollisuus – laskea alas. Laskulinjaa on jo yleensä suunniteltu ja tutkiskeltu ylöspäin mentäessä.

Keskitalvella monet laskut Romsdalissa päättyvät ihan vuonon rantaan. Ne ovat monelle huikeita elämyksiä! Päivän voi päättää after-skiissä ja hyvästä ruoasta nauttien, ja tietysti jo seuraavaa päivää suunnitellen. Kaiken kaikkiaan topturit ovat mahtava tapa olla ulkona ja vuorilla.

Aika: 11.03.2019 - 15.03.2019

Paikka: Romsdal, Norja

Hinta: 620 € / henk.

1.12.2017

Eräensiapua halki Suomen

1.12.2017

Löydä oma lähteesi 3 –...

27.6.2017

Top tur kurssilla

23.4.2017

Touch of Tuntsa 2017

Outward Bound Finlandin Ilmoittautumislomake (retkeilykurssit)

Ilmoittaudu Outward Bound Finland ry:n retkiin ja koulutuksiin sähköisesti. Ilmoittautuminen on sitova. *Pakollinen

Olen lukenut, ymmärtänyt sekä hyväksynyt kurssin osallistumis- ja peruutusehdot. *