Nordkappin kierto kajakilla

Nordkappin kierto kajakilla on avoin elämyspedagogisella otteella opastettu melontakurssi. Kurssin tavoitteena on meloa Magerøyan saaren ympäri, jonka pohjoisosassa sijaitsee maailmankuulu Nordkapp.  Pääset harjoittelemaan henkilökohtaisia melonta- ja retkeilytaitoja ja haastamaan omat taitosi jäämeren syleilyssä.

Matka Nordkappin ympäri on unohtumaton. Maisemat ovat henkeäsalpaavia. Loputon meri, puuttomat tasangot, viehättävät kalastajakylät, rantajyrkänteet, lintusaaret ja  runsas merieläimistö. Matka Nordkappiin kajakilla on ainutlaatuinen kokemus luonnosta.

Retki ei sovi aloitteleville melojille. Aiempi kohtuullisen laaja aallokkokokemus on välttämätöntä. Vaikka kurssi on haastava, ei kuitenkaan tarvitse olla avomeriekspertti.

KURSSIN TAVOITTEET

Kurssin tavoitteena on oppia merimelonnan henkilökohtaisia taitoja ja jopa haastaa omat taitonsa jäämeren syleilyssä. Koulutuksellisia melonnallisia aiheita kurssilla ovat mm. navigointi, nousu- ja laskuvesi, rantautuminen ja rannasta lähtö ja ennen kaikkea meriaalloissa melonta ja siihen liittyvät tekniikat. Kurssipaikka tarjoaa myös otolliset olosuhteet elämyksiin jäämeren luonnosta ja eläimistä. Maisemat ovat henkeäsalpaavan ainutlaatuisia.

TAITO- JA KOKEMUSVAATIMUKSET

  • Kohtuullinen melontakunto.
  • Täytyy kyetä melomaan 50km yhdessä päivässä. Ilman rantataukoakin voi joutua melomaan useita tunteja.
  • Peruspelastusten tunteminen.
  • Eskimokäännöstä ei tarvitse hallita, vaikka se onkin suotavaa.
  • Vaatimustaso 4 (lue lisää)

Reitin pisin päivämatka voi olla jopa 45km. Tässä melontapaikassa lopullinen päivien rytmitys ja matkat ovat pitkälti säiden käsissä. Jäämeri on tunnetusti iso ja vesi kylmää! Alueelle ominaista ovat mainingit vaikka ei edes tuulisi. Tuulen vaikutus kasvattaa maininkien kokoa jopa useisiin metreihin ja synnyttää aaltoja. Lisäksi melonnan tekee mielenkiintoiseksi nousu- ja laskuvesi sekä niiden aiheuttamat vuorovesi-ilmiöt.

VASTUUOHJAAJA

Petri Sutinen

Petri on toiminut melontaoppaana 20 vuoden ajan ja on ollut Suomen Kanoottiliiton (SKAL) kouluttaja. Hän on ollut mukana SKAL:n turvallisuusryhmässä 10 vuoden ajan ja ollut mukana luomassa melonnanohjaaja ja melonnanopas koulutuksia SKAL:lle. Nykyään toimii Melonta- ja Soutuliiton kouluttajana sekä Outward Bound Finland ry:n freelancerina. Hän on vetänyt melontakoulutuksia Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Argentiinassa ja Singaporessa. Petrillä on yli 80 000 melontakilometriä takana.

Sutinen on ohjaa lisäksi elämyspedagogisia kursseja, joissa keskitytään ryhmädynamiikkaan ja yksilön kehitykseen. Petrin yksi suurimmista vahvuuksista ohjaajana ovat hänen raudan kovat tekniset taidot, joiden vuoksi hän voi seikkailukursseillaan keskittyä yksilöiden läpimurtoihin fyysisiä haasteita apuna käyttäen.

RYHMÄ

Kurssille otetaan 6-8 henkilöä. Ikäraja kurssille on 18 vuotta.

REITTI

Tarkka reitti päätetään n. 3 päivää ennen aloitusta vallitsevien sääolosuhteiden perusteella. Vastuuohjaajalla on oikeus muuttaa reittiä tarvittaessa osallistujien taitotasoa vastaavaksi.

On huomioitavaa, että retken luonteesta johtuen emme välttämättä pysty saavuttamaan tavoitettamme ja melomaa koko Magerøyan saaren ympäri esimerkiksi huonon sään takia. Tässä tilanteessa muutamme suunnitelmia. Joka tapauksessa kehitymme varmasti melojina, haastamme itsemme ja saamme lisää itseluottamusta omiin kykyihimme.

KOKOONTUMINEN

Ryhmä kokoontuu Lahdessa lauantaina 4.8.2018. klo 8.00. mistä lähtee yhteiskuljetus.Mikäli tulet paikalle itse, kokoontuminen on Magerøyan vanhassa lauttasatamassa sunnuntaina 5.8.2018 klo 14-15.00.

MATKUSTAMINEN

Matkustaminen minibussilla sisältyy matkan hintaan. Matkustamme Norjaan minibussilla Suomen läpi ajaen Lyngseidetiin. Matkassa mukana iso traileri, jolla saamme kuljetettua mukavasti kajakit. Lähtö Lahdesta tai matkan varrelta. Jätämme autot kurssin ajaksi Magerøyan lauttasatamaan. Lisäinfoa matkustuslogistiikasta tulee lähempänä kurssin alkua.

RUOKAILUT

Jokainen vastaa omista retkiruuistaan ja muista ruokakuluista kurssin aikana.

MAJOITUS

Majoittuminen tapahtuu luonnon helmassa teltoissa.

VARUSTEET

Jokainen vastaa retkellä vaadittavista henkilökohtaisista varusteistaan. Osallistujille tullaan lähettämään tarvittaessa varustelista ennen kurssia.
Järjestäjien puolesta tulevat kartat ja perusturvallisuuteen liittyvät välineet, kuten hätäraketit.
Outward Boundilta voi myös tarvittaessa vuokrata retki- tai melontavälineitä. Kajakin hinta retken ajaksi on 120€.

VAKUUTUKSET

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

HINTA  700€

Sisältää:

  • Ohjaajan palvelut
  • Melonnan perusturvallisuusvälineet
  • Toiminnan vastuuvakuutuksen
  • Kuljetuksen edestakaisin

TURVALLISUUS

Jokaisen osallistujan on retken luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan retken luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

TIEDUSTELUT

Outward Bound Finland:
toimisto@outwardbound.fi
+358 40 505 0355

ILMOITTAUTUMINEN JA ENNAKKOMAKSU

Ilmoittautumiset tulee tehdä viimeistään 27.5.2018 mennessä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu 150€, joka lähetetään laskulla ilmoittautuneille.

PERUUTUSEHDOT

Jos peruutus tapahtuu vähintään kuusi viikkoa ennen retkeä, ennakkomaksu palautetaan.
Jos peruutus tapahtuu 2-6 viikkoa ennen retkeä, järjestäjä perii 50 % osallistumismaksusta.
Peruutuksen tapahtuessa kaksi viikkoa ennen retkeä tai lähempänä, järjestäjä perii osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

RETKEN JA OLOSUHTEIDEN TARKEMPAA KUVAUSTA

Magerøyan saari, jossa Nordkapp sijaitsee, on huippuvuoria lukuun ottamatta Norjan ja Manner-Euroopan pohjoisin maanteitse saavutettava paikka. Nordkapp tuli kuuluisaksi kun englantilainen tutkimusmatkailija Richard Chancellor kiersi sen vuonna 1553 etsiessään koillisväylää.

Outward Bound Finland ry:n seikkailuretken tavoitteena on kiertää koko Magerøyan saari. Niin kuin Norjan rannikolle yleensäkin, myös Magerøyalle on tyypillistä vuonojen rikkoma rannikkoviiva. Saaren kierron aikana on useita noin 10km pitkiä vuonojen ylityksiä. Alueella on myös paljon vuorovesivirtoja, jolloin aika ajoin melonnan matkavauhdin tulee olla noin 7km/h. Tämä tekee näistä vuonojen ylityksistä haasteellisempia ja koettelee melontakestävyyttä.

Nordkappin alue on erittäin sääaltis ja huonon sään sattuessa alue on jopa vaarallinen melojalle. Retki toteutetaan tämä seikka huomioon ottaen ja on mahdollista, että tavoitteesta huolimatta retkikunta ei pääse melomaan saaren ympäri. Tämä on hyvä tietää jo ennakolta. Retki pyritään toteuttamaan siten, että turvallisuustekijät priorisoidaan.

Alueelta löytyy kuitenkin myös suojaisia alueita ja suojasatamia, joissa melominen on mahdollista myös huonon sään sattuessa. Vaikka kurssin aikana ei Nordkappin kierto onnistuisikaan, alueella pääse silti harjoittelemaan melontataitojaan halutessaan myös kovemmassa kelissä. Päivittäin voidaan tehdä erilaisia päiväretkiä meloen tai vaihtoehtoisesti patikoiden.

Huomioitavaa on, että Magerøyan saarella on vain harvoja yöpymiseen soveltuvia leirintäpaikkoja, jotka osaltaan rajoittavat päivien suunnittelua. Usein nämä leiripaikat ovat myös ainoita rantautumispaikkoja, joten melontapäivät ovat pitkiä ja rantatauottomia. Leirintäpaikat ovat luonnonhelmassa asutuksesta kaukana. Juoksevaa luonnonvettä saa kuitenkin lähes jokaisesta leirintäpaikasta.

Erikoisia nähtävyyksiä ovat matkan varrella olevat lintusaaret, joilla pesii miljoonia lintuja sekä runsas merieläimistö. Saaren rantajyrkänteet kohoavat komeasti noin 300 metriä merenpinnasta. Alueella on myös paljon mielenkiintoisia meriluolia, joihin pääsee melomaan sisään.

Aika: 4.08.2018 - 12.08.2018

Paikka: Nordkapp, Norja

Hinta: 700 € / henk.

1.12.2017

Eräensiapua halki Suomen

1.12.2017

Löydä oma lähteesi 3 –...

27.6.2017

Top tur kurssilla

23.4.2017

Touch of Tuntsa 2017

Outward Bound Finlandin Ilmoittautumislomake (retkeilykurssit)

Ilmoittaudu Outward Bound Finland ry:n retkiin ja koulutuksiin sähköisesti. Ilmoittautuminen on sitova. *Pakollinen

Olen lukenut, ymmärtänyt sekä hyväksynyt kurssin osallistumis- ja peruutusehdot. *