Pohjoisen Inarinjärven melontavaellus

Koe unohtumaton loppukesän melontaelämys tiettömien taipaleiden takana, kirkkaiden vesien äärellä Inarijärven ja Veitsijärven erämaissa. Inarijärvi on  Suomen kolmanneksi suurin järvi Pohjois-Lapissa, jonka yötön yö, vaikuttavat ja karut maisemat sekä yli 3000 saarta takaavat ikimuistoisen melontaelämyksen kokeneemmallekin melojalle. Harvassa paikassa voi meloa niin rauhassa kuin täällä; muutamaa kylää ja autiotupaa lukuunottamatta järven rannat ovat rakentamattomia. Melontaan maisemia löytyy niin linnuista kuin kalastuksestakin kiinnostuneille ja järven luonto on pääosin alkuperäistä karuissa oloissa omatlaatuiseksi muodostunutta. Suurimmilla selillä järven pinta häipyy horisonttiin ja tyypilllistä maisemaa ovat pitkät vuonot, kapeat salmet, kivikkoiset rannat ja isot saaret. Karu kauneus ja jylhyys tekevät Inarijärvestä erityisen vesistön koko Pohjolan alueella.

Erämaisen luonteensa vuoksi Inarille lähtijän tulee kunnioittaa luonnon olosuhteita; tuuli nousee toisinaan arvaamattoman nopeasti ja järvi voi saada merelliset olosuhteet. Vaikka pääosa reitistä on suhteellisen suojaista, reitillä on laajaa avovettä ja vuonojen suuntaisilla tuulilla niissäkin voi nousta kookas aallokko. Reitillä on myös korkeuseroja ja retkeen kuuluu kajakin maitse siirtoa.Lämpötila elokuussa voi olla yllättävänkin viileä Jäämeren läheisyydestä johtuen. Inarijärveä ei saa koskaan aliarvioida;  vaikka järvi olisi lähtiessä tyyni ja hymyilevä, sää voi muuttua nopeasti. Kesäaikana valoa on ympäri vuorokauden. Aurinko ei laske ollenkaan kesäkuussa. Vasta heinäkuun lopulla se käväisee pariksi tunniksi horisontin alapuolella ja vasta elokuussa alkaa tulla lyhyt yö.

Tavoitteena vaelluksella eivät ole pitkät päivämatkat vaan erämaasta ja sen  luonnosta  yhdessä nauttiminen; omien vahvuuksien löytyminen ja ryhmässä toimiminen ovat osa jokaista retkipäivää.  Reitin lähtöpaikkana on Pekkalan veneramppi Nitsijärvellä, hieman yli 10km pohjoiseen Partakosta.
Paluupaikka Partakon veneramppi (Partakko), lähtö ja paluu voivat vaihtaa paikkaansa säiden takia. Melontamatkaa vaelluksella tulee noin 60-130 km riippuen ryhmän toiveista ja vallitsevista sääolosuhteista.

Reitillä on lukuisia erilaisia mahdoillisia variaatioita vuonojen ja muidenkin järvien suhteen, kohteita ja reittiä valitaan ryhmätoiveiden ja säiden mukaisesti. Perusreitti kulkee Nitsijärveltä Partakkoon tai Partakosta Nitsijärvelle, mahdollisia vuonokohteita on Surnuvuono, Kyynelvuono ja Suolisvuono. Melontavaellus tapahtuu ajalla 8-13.8 (14.8 varapäivä). 

Taito- ja kokemusvaatimukset:

 Retki sopii jo hieman kokeneemmille melojille. Kajakkivaellukselle otetaan max. 12 henkilöä ja ikäraja kurssille on 18 vuotta.

Majoitus ja ruokailut:

Majoittuminen tapahtuu teltoissa luonnon helmassa.  Jokainen vastaa omista ruuistaan matkan aikana, joten tarvitset mukaan omat ruoanlaittovälineet. Inarinjärven vesi on juomakelpoista.

Varusteet:

Jokainen vastaa kurssilla vaadittavista henkilökohtaisista varusteistaan. Meloja tarvitsee hyvän ja lämpimän melontavaatetuksen, mukaan lukien melontarukkaset ja suojapäähineen. Osallistujille tullaan lähettämään varustelista ennen kurssia, järjestäjien puolesta tulevat kartat ja perusturvallisuuteen liittyvät välineet.

Outward Boundilta voi myös tarvittaessa vuokrata melontavarusteita. Kajakin vuokra retken ajaksi on 120€.

 

Hinta sisältää:

  • Kouluttajien palvelut
  • Melonnan perusturvallisuusvälineet
  • Toiminnan vastuuvakuutuksen

Hinta ei sisällä:

  • Matkoja lähtöpisteeseen ja takaisin
  • Varusteita
  • Ruokailuja
  • Henkilökohtaista vakuutusta

Tapaamme osallistujat ensimmäisenä päivänä lähtöpisteessä Inarissa. Tarkemmat tiedot kokoontumisesta ilmoitetaan osallistujille lähempänä ajankohtaa.  Voimme auttaa osallistujia yhteiskuljetusten järjestämisessä tarvittaessa.

 

Vastuuohjaaja:

Päävetäjänä kurssilla toimii Outward Bound Finland:n ohjaaja Petri Sutinen. Petri on toiminut melontaoppaana 20 vuoden ajan. Petri on toiminut Suomen Kanoottiliiton (SKAL) kouluttaja, ollut mukana SKAL:n turvallisuusryhmässä 10 vuoden ajan sekä luomassa melonnanohjaaja -ja melonnanopas koulutuksia SKAL:lle.  Hän on ohjannut melontakoulutuksia Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Argentiinassa ja Singaporessa. Nykyään Petri toimii Melonta- ja Soutuliiton kouluttajana ja melontakilometrejä hänellä on takanaan yli 80000. 
 
Petri ohjaa myös elämyspedagogisia kursseja, joissa keskitytään ryhmädynamiikkaan ja yksilön kehitykseen. Yksi Petrin vahvuuksista ohjaajana ovat hänen äärimmäisen kovat tekniset taidot, joiden vuoksi hän voi seikkailukursseillaan keskittyä yksilöiden läpimurtoihin fyysisiä haasteita apuna käyttäen. 

 

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautumiset tulee tehdä viimeistään 10.7.2021.  Lasku kurssista lähetetään osallistujille retkeä ennen sähköpostitse.

Lisätietoa kohteesta;  https://www.luontoon.fi/inarijarvimelojille

Turvallisuus:

Kyseessä olevan retken luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Seuraamme COVID-19 tilanteen etenemistä ja pidätämme oikeudet muutoksiin.

Vakuutus:

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

Tiedustelut:

Outward Bound Finland:
toimisto@outwardbound.fi
+358 50 321 24 84

 

Aika: 8.08.2021 - 13.08.2021

Paikka: Inarinjärvi, Suomi

Hinta: 495 € / henk.

1.12.2017

Eräensiapua halki Suomen

1.12.2017

Löydä oma lähteesi 3 –...

27.6.2017

Top tur kurssilla

23.4.2017

Touch of Tuntsa 2017

Outward Bound Finlandin Ilmoittautumislomake (retkeilykurssit)

Ilmoittaudu Outward Bound Finland ry:n retkiin ja koulutuksiin sähköisesti. Ilmoittautuminen on sitova. *Pakollinen

Olen lukenut, ymmärtänyt sekä hyväksynyt kurssin osallistumis- ja peruutusehdot. *