Touch of Tuntsa -talvivaellus

Haluaisitko nauttia koskemattomasta luonnosta ja kokea erämaan hiljaisuuden?  Touch of Tuntsa -kurssimme on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa oppia perusteet talviretkeilystä ja kokea mykistävän kauniin talvisen Lapin luonnon. Kurssilla hyödynnetään elämyspedagogiikkaa osana yksilön kasvua ja kehitystä ja retki antaa unohtumattoman kokemuksen lisäksi osallistujilleen valmiuksia omien talvivaellusten suunnitteluun ja toteutukseen.

Tuntsan erämaa on yksi Euroopan hienoimmista erämaa-alueista, jonka tunnusomainen näkymä ovat kuusikkoiset kurut ja puuttomat tunturit.  Tuntsan alueella on useita tuntureita ja  se sopii selväpiirteisyytensä ja helppokulkuisuutensa vuoksi hyvin retkeilyyn.

Kurssin ensimmäisen ja viimeisen yön vietämme Naruskan retkeilymajassa, joka sijaitsee pienessä Naruskan kylässä. Naruska sijaitsee noin 50 km Sallan pohjoispuolella, lähellä Venäjän rajaa. Kylä on rakentunut lähes 20 km matkalle Naruskajoen rannoille ja se tunnetaan yhtenä Suomen kylmimpänä paikkana. Kurssin aikana lämpötila voi olla mitä tahansa leudon talvisään ja kovan pakkasen välillä ja tuuli voi saada jopa pienen pakkasenkin tuntumaan jäätävältä. Lumipeite voi olla jopa yli metrin syvä, joten oikea varustus on kurssilla ensisijaisen tärkeää.

 

Kurssilla käydään läpi seuraavat aiheet ja teemat:

 • Oman retken suunnittelu
 • Hiihtäminen rinkan ja ahkion kanssa
 • Suunnistustaidot ja reittivalinnat lumisessa tunturimaastossa
 • Leiriytyminen lumessa ja lumimajoitteen tekeminen
 • Toimiminen kylmissä olosuhteissa ja lämpimänä pysymisen periaatteet
 • Talviretkeilyyn liittyviä vaara- ja riskitekijöitä sekä niiden huomioimista toiminnassa

 

Ohjelma:

Päivä 1 – Saapuminen Naruskan retkeilymajalle. Tutustuminen ryhmään. Iltapala.

Päivä 2 – Aamupala ja lähtö erämaahan. Lyhyt hiihto, ruoanlaittoa luonnossa, majoitteen teon harjoittelua, yöpyminen ulkona.

Päivä 3 – Hiihtopäivä, yöpyminen ulkona.

Päivä 4 – Hiihtopäivä, yöpyminen ulkona.

Päivä 5 – Hiihtopäivä, yöpyminen ulkona.

Päivä 6 – Paluu Naruskan retkeilymajalle. Sauna ja juhlaillallinen.

Päivä 7 – Aamupala ja kotiin lähtö.

 

Kurssi sisältää kaksi matkustuspäivää ja viisi päivää maastossa. Kurssi alkaa sunnuntai-iltana 17.3.2019 osallistujien saavuttua Naruskan retkeilymajalle. Maanantaina siirrymme aamupäivällä Tuntsan erämaahan, josta palaamme takaisin retkeilymajalle perjantaina 22.3. Kurssi päättyy lauantaiaamuna 23.3.2019, jolloin lähdemme kotimatkalle monta kokemusta rikkaampana.

Viikon aikana hiihdämme päivittäin muutamasta kilometristä 15 kilometriin, riippuen ryhmän tasosta. Kurssin ensimmäinen ja viimeinen yö majoitutaan Naruskan retkeilymajassa, muut yöt ulkona teltoissa tai tarppien alla lumikuopissa. Ulkona ollessamme ruoat valmistetaan trangialla.

 

Taito- ja kokemusvaatimukset:

 • Hyvä peruskunto
 • Jonkinlainen kokemus hiihtämisestä ja vaelluksista
 • Aikaisempaa kokemusta talviretkeilystä ei vaadita

Kysy, jos olet epävarma taitotasostasi.

 

Ryhmä ja kokoontuminen:

Touch of Tuntsa -kurssille otetaan enintään 14 henkilöä. Kurssi toteutuu mikäli ilmoittautuneita on 10. Ikäraja kurssille on 18 vuotta. Ryhmä kokoontuu ja tapaa ohjaajat Naruskan retkeilymajalla 17.3. 2019 klo 17:00.
http://www.naruska.com/

Ohjaajina kurssilla toimivat Outward Bound Finland:n ohjaajat Nea Kujala ja Teemu Tuomainen

 

Ruokailut:

Saapumisiltana syömme  retkeilymajassa iltapalan, samoin seuraavana aamuna aamiaisen. Palatessamme erämaasta perjantaina 22.3. meitä odottaa juhlaillallinen ja kotiinlähtö aamuna aamupala. Muilta osin jokainen vastaa omista ruuistaan retken aikana.

 

Varusteet:

Outward Bound Finland:n puolesta kurssilaisille tarjotaan kartat ja perusturvallisuuteen liittyvät varusteet. Jos tarvitset jotakin seuraavista varusteista lainaan kurssin ajalle, ilmoita siitä meille;

 • Ahkio
 • Metsäsukset, huopakumisaappaat, sauvat
 • Trangia
 • Tarppi tai teltta

Varusteet, joista jokainen vastaa itse:

 • Lämpimät vaatteet ja henkilökohtaiset varusteet
 • Talvimakuupussi
 • Talviolosuhteisiin sopiva makuualusta
 • Rinkka

Meiltä on mahdollista vuokrata maksua vastaan myös myös talvimakuupusseja, makuualustoja ja rinkkoja mutta niitä ei riitä kaikille osallistujille.

 

Hinta 760 €

Sisältää:

 • 2 yötä Naruskan retkeilymajassa makuusalissa
 • Ruokailut Naruskan retkeilymajalla (2 aamupalaa, 1 illallinen, 1 iltapala)
 • Ohjauksen
 • Kuljetukset Naruskan retkeilymaja-Tuntsan erämaa -Naruskan retkeilymaja
 • Alueen käyttöluvan
 • Ahkion, metsäsuksien, sauvojen, huopakumisaappaiden, lapioiden, trangioiden, EA-välineiden, tarpin/teltan lainan kurssin ajaksi tarvittaessa

Ei sisällä:

 • Matkoja koti-Naruska-koti
 • Ruokailuja ja välipaloja maastossa

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautumiset 31.1.2019 mennessä.  Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu 200€, joka lähetetään laskulla ilmoittautuneille.

Kurssin toteutuminen,  joka edellyttää minimimäärän ilmoittautuneita, varmistuu viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Jokaiselle ilmoittautuneelle lähetetään lisätietoja viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen tarvittavista varusteista sekä opastetaan talviretkeilyn ruokailujen suunnittelussa.

Matkustamista varten perustamme kurssille yhteisen WhatsApp ryhmän, jossa osallistujat voivat sopia mahdollisista kimppakyydeistä ennen kurssia.  Kerrothan meille ilmoittautumisen yhteydessä voimmeko liittää sinut ryhmään.

Teemme yhteistyötä Partioaitan kanssa ja Partioaitan 365 -klubin jäsenet saavat 10 % alennusta tästä kurssista. Lähetä ilmoittautumisen yhteydessä jäsenvahvistuksesi sähköpostistitse.

 

Turvallisuus  ja vakuutukset:

Jokaisen osallistujan on kurssin luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan kurssin luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Turvallisuuden vuoksi keräämme osallistujien terveystiedot ennen kurssia. Lähetäthän ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse. Lataa tästä terveystietolomakepohja,
tallenna omalla nimelläsi ja lähetä se meille sähköpostitse toimisto@outwardbound.fi

Jokainen vastaa omista  henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Osallistujalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, ja vakuutustodistus tulee esittää matkanjärjestäjälle pyydettäessä. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

 

Tiedustelut

Outward Bound Finland:

toimisto@outwardbound.fi

+358 40 5050 355

 

Tutustu erään osallistujan kokemuksiin kurssiltamme:

Aika: 17.03.2019 - 23.03.2019

Paikka: Tuntsa, Lapland

Hinta: 760 € / henk.

1.12.2017

Eräensiapua halki Suomen

1.12.2017

Löydä oma lähteesi 3 –...

27.6.2017

Top tur kurssilla

23.4.2017

Touch of Tuntsa 2017

Outward Bound Finlandin Ilmoittautumislomake (retkeilykurssit)

Ilmoittaudu Outward Bound Finland ry:n retkiin ja koulutuksiin sähköisesti. Ilmoittautuminen on sitova. *Pakollinen

Olen lukenut, ymmärtänyt sekä hyväksynyt kurssin osallistumis- ja peruutusehdot. *