Asiantuntijat

Sana pedagogi juontuu kreikan kielestä ja merkitsee  vapaasti suomennettuna ”rinnalla kulkijaa”. Ajatus rinnalla kulkemisesta sopii mainiosti kuvailemaan myös OB-ohjaajan roolia.Hän ei ole ”suuri johtaja”, joka johtaa joukkojansa voitosta voittoon, eikä myöskään ”takapiru”, joka kertoo jälkeenpäin kuinka asiat olisi pitänyt tehdä. Hän on turvallinen henkilö vierellä, jolla on aina selvyys mitä ympärillä tapahtuu ja jolta saa tukea, kannustusta ja vastauksia kysymyksiin.  

Tutustu ohjaajiimme, kuukkeleihin, joita metsän omaksi ystäväksi kutsutaan.

Anna Lappalainen

Hei kaikille! Täällä kirjoittelee Anna Lappalainen, seikkaileva kasvattaja ja yksi Outward Boundin freelance-ohjaajista.

Innostuin luonnossa liikkumisesta, seikkailutoiminnoista ja elämyspedagogiikasta opiskellessani yhteisöpedagogiksi Mikkelissä. Muotkatuntureille tehtyjen vaellusten jälkeen olin myyty. Tätä oli saatava lisää! Valmistuttuani ja lastensuojelussa työskenneltyäni hain vielä opiskelemaan Lahteen liikunnanohjaajaksi. Suuntasin opintoni luontoliikuntaan ja pääsin mukaan monenlaisiin seikkailuihin. Valmistumiseni jälkeen olen käyttänyt oppimiani taitoja nuorisotyön menetelmänä erilaisten ryhmien kanssa erilaisissa ympäristöissä kohta kymmenen vuotta.

Luonto kiehtoo ja lumoaa kerta kerran jälkeen minut uudelleen. Oppiminen ei lopu koskaan. Parasta luonnossa on sen luonne. Se on avoin, puhdas tila, jossa jokainen saa olla sellainen kuin oikeasti on, ilman rooleja ja kuoria.

Arto Tiihonen

Olen Arto, Artsi, Tiihonen ja tituleeraan itseäni akateemiseksi sekatyömieheksi. Tutkin, kehitän, opetan, ohjaan ja teen melkein mitä vaan, jos se edistää yhteistä asiaamme eli OBF:n tapauksessa kokemusten merkityksen ymmärtämistä ja kokemuksellisen oppimisen kehittämistä luontoympäristössä. Omat kokemukseni seikkailukasvatuksesta pohjautuvat lapsuuden villeihin leikkeihin savolaisessa luonnossa ja maalaisympäristössä. Akateeminen urani pitää sisällään liikuntatieteiden maisterin ja lisensiaatin tutkinnot sekä väitöskirjan sosiologiasta. Aikamoisen määrän sekä tieteellisiä että populaareja julkaisuja tai oikeastaan näiden välimuotoja, joissa pyritään esittämään konkreetteja ratkaisuja mm. väestön liikuttamiseen ja urheiluvalmennuksen kehittämiseen. Näitä voi lukea blogisivultani www.miksiliikun.fi. Työurani on ollut sekatyötä eli olen tehnyt järjestöhommia mm. Opiskelijoiden liikuntaliitossa, tutkimustyötä Jyväskylän yliopistossa, kehittämisprojekteja Ikäinstituutissa, opetusta ja ohjausta Haaga-Heliassa (Vierumäki) ja Lahden ammattikorkeakoulussa (Pajulahti).

Olen toimittanut runsaasti erilaisia julkaisuja ja tehnyt TV-toimittajan töitä YLE:ssä sekä viestintähommia Liikuntatieteellisessä seurassa. Olen tietokirjailija, tiedetoimittaja ja kohta on valmiina erikoisammattitutkinto digitaalisten tuotteiden ja palveluiden kehittäjänä. Olen myös ”kätilöinyt” kymmeniä eri alojen opinnäytteitä ja esitarkistanut ainakin kuuden eri tieteen-/taiteenalan väitöskirjoja. Seikkailukasvatusta ja kokemuksellista oppimista saan arjessani harjoittamalla monipuolista liikkumista ja ikämiesurheiluakin sekä leikkimällä lapsenlapseni kanssa. Luonto on minulle erittäin tärkeä liikkumisympäristö, sillä kävelen, juoksen, pyöräilen, hiihdän, melon aina kun vain voin. Minuun voi olla yhteydessä, jos OBF:n toiminta kokemuksellisen oppimisen alueella kiinnostaa.

Eleonora “Ellis” Barco

Moi! Olen Eleonora ”Ellis” Barco. Ammatiltani olen liikunnanohjaaja (AMK). Kuten moni OBF:läinen, minäkin olen suuntautunut luontoliikuntaan ja elämyspedagogiikkaan. Koko ikäni olen liikkunut monipuolisesti sekä ulkona ja sisällä. Työelämässä olen touhunnut erityisesti alle kouluikäisten ja alakoululaisten kanssa liikuntapalveluiden parissa. Kehitän osaamistani jatkuvasti, paraikaa opiskelemalla sosiaalipedagogiikkaa Metropoliassa. Toivon mukaan parin vuoden päästä valmistun myös sosionomiksi.

Rakkain ja tärkein harrastukseni lienee jooga, jota myös ohjaan säännöllisesti. Sen lisäksi toinen intohimoni on ympäristö ja erityisesti jätteenkäsittely. Olen tunnollinen lajittelija ja kierrättäjä ja ekoteot ovat lähellä sydäntäni.

Kun en joogaa tai opiskele, kuuntelen musiikkia ja laulan kuorossa, kiipeilen, luen paljon ja teen käsitöitä. Talviaikaan hiihtovaellukset ja laskettelu kuuluvat myös suosikkiaktiviteetteihin.

Haaveilen siitä, että ihminen oppisi elämään harmonisessa ja kunnioittavassa vuorovaikutuksessa sekä ympäristönsä että erityisesti itsensä kans

 

Erik Rudels

Asun Ahvenanmaalla vaimoni Annan ja tyttäremme Ylvan kanssa.

Olen toiminut päätoimisesti alalla vuodesta 1999 lähtien. Työskentelen tällä hetkellä kouluttajana Kruunupyyn Outdoor Academyssä.

Vesistöaktiviteetit, kuten melonta ja purjehdus, ovat lähellä sydäntäni, mutta useimmat muutkin outdoor-lajit alkavat olla jo tuttuja. Tällä hetkellä minulle mielekkäimpiä aiheita kouluttaa ovat tilannehallinta, johtajuus sekä ryhmädynamiikka.

”Ty så är det med livet och målet, att det börjar liksom mitt på havet, och slutar liksom mitt på havet, och målet är liksom mitt på havet.” -Harry Martinsson

Jarkko Riikonen

Tervehdys kaikille! Olen Jarkko Riikonen iloisesta Itä-Suomesta päivää!

Olen yksi Outward Bound Finlandin monista freelancer -ohjaajista. Siviilityökseni toimin vuodesta 2003 erityisnuorisotyöntekijänä suhteellisen haastavien asiakkaiden parissa.

Alun perin valmistuin nuorisoalalle 1996 ja myöhemmin jatkoin opintojani yhteisöpedagogiks. 2015 valmistuin sosionomi YAMK-koulutuksest. OBF:n ohjaajakurssin kävin 1999, jonka jälkeen olen saanut toimia elämyspedagogiikkaan ja erätaitoihin liittyvillä kursseilla kouluttajana. Lisäkoulutusta ja -kokemusta olen saanut mm. Belgiassa, Liettuassa ja Espanjassa järjestetyissä alan koulutuksissa.

Mieluisimpia ohjauskokemuksia itselleni ovat olleet kansainvälisille osallistujille suunnatut talvierätaitokurssit, joilla päästään hyvin usein vilpittömiin uudenoppimis-ja itsensäylittämiskokemuksiin.

Kaisa Pietilä

Kaisa Pietilä (1980) , psykoterapeutti ja kouluttaja.

Itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja ei voi oppia pelkästään lukemalla tai puhumalla. Tarvitsemme kokemuksia, jotka koskettavat meitä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Työmenetelmiini kuuluu erilaisia toiminnallisia menetelmiä, kuten elämyspedagogiikkaa ja draamaa, sekä kognitiivisen psykoterapian sovelluksia. Työskentely määräytyy ryhmän tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

Koulutustausta: Psykoterapeutti YET (2015) Kasvatustieteen maisteri, Erityisluokanopettaja (2006), sivuaineet nuorisotutkimus ja draamakasvatus, Luonto-elämys- ja seikkailutoiminnan erikoistumisopinnot (2004), psykologian (2005) ja sosiaalipsykologian (2008) perusopinnot. Psykoterapeuttikouluttajakoulutuksessa (2017-2019)

”It´s our light, not our darkness, that most frightens us.” – Marianne Williamson

Kimmo “Kimi” Räty

Hei! Olen joensuulainen, kahden lapsen isukki. Peruskoulutukseltani olen sairaanhoitaja AMK, luonto-ohjaaja ja elämyspedagoginen ohjaaja. Syventävissä koulutuksissa löytyy ratkaisukeskeisen psykoterapian erityistason koulutus. Olen toiminut Outward Bound Finlandin toiminnanjohtajana vuosina 1998-2004. Nykyisin toimini Pohjois-Karjalan mielenterveysseuran ja Joensuun kriisikeskuksen toiminnanjohtajana.

Outward Boundille olen myös kirjoittanut kirjan elämyspedagogisesta ohjaamisesta.

SONY DSCOlen retkeillyt, melonut virrassa ja tasaisella sekä kiipeillyt kallioilla ahkerasti. Viime aikoina olen löytänyt uuden luonnossa liikkumisen lajin, jousimetsästyksen ja vaistojousiammunnan. Se on kiteytettynä seikkailun kiksejä, zeniläistä hermojen hallintaa ja luontosuhteen syventämistä samassa paketissa.

Olen käynyt Melontaopaskoulutuksen 1998 sekä KO-koulutuksen 2004. Olen myös SPR:n EA-kouluttaja ja rakensin mm. Melontaturvallisuusryhmälle Melojan EA-kurssirungon 2008.

Michelle Suni

Intohimoni ovat vuoret. Olen nauttinut lukuisista vuorista kävellen, kiipeillen ja laskien. Olen  saanut kunnian viedä myös muita ihmisiä kokemaan elämyksiä vuorilla. Olen huomannut, kuinka paljon vuorimatkailu on minua opettanut ja kuinka se on hiljaa kasvattanut minua empaattiseen, myötätuntoiseen, toisia kunnioittavaan, itsevarmempaan minään. Ja se tekee edelleen samoin. Löydän aina uusia puolia itsestäni.

Löysin Outward Boundin vuonna 2013, jonka avulla saan toteuttaa unelmaani auttaa toisia löytämään luonnon kautta omia vahvuuksiaan. Innostun helposti ja olen aina valmis keskustelemaan ihmisistä, luonnosta ja hyvästä elämästä. 

Miia Riihimäki

Nimeni on Miia Riihimäki, olen utelias oman elämäni seikkailija, leikkisä ulkoliikkuja ja aina valmis vastaamaan uuden haasteen kutsuhuutoihin.

Koulutuspolkuni on alkanut toimintaterapiaopinnoilla (2008-2011), jolloin syvennyin toiminnallisuuteen sekä toimijuuden merkityksellisyyteen. Tämän jälkeen tuulet ohjasivat kohti liikunnanohjaajaopintoja, joissa sukelsin luontoliikunnan ja soveltavan liikunnan maailmaan (2016). Tiedonjanoani tämä ei vielä tyydyttänyt ja sain kipinän opiskella maisteriksi kansainvälisessä ohjelmassa Transcultural European Outdoor Studies (2018).

Minulla on loputon kiinnostus ihmisiin ja ihmiseläimen suhteeseen luonnon kanssa. Koen vahvasti, että jokaisella tulisi olla tasavertainen mahdollisuus oppia sekä kokea elämyksiä, jotka kasvattavat ja koskettavat. Tämän lisäksi mielenkiintoisina aiheina pidän elämyspedagogiikan, seikkailun ja luonnon terapeuttisia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia.

Consider them both, the sea and the land; and do you not find a strange analogy to something in yourself? -Herman Melville

 

Nea Kujala

Heippa kaikki! Olen OBF:n ohjaaja Nea Kujala. Olen helsinkiläistynyt nurmijärveläinen, myös Vierumäestä on tullut kuin toinen koti.

Koulun outdoor reissujen myötä pääsin kokeilemaan kaikenlaista aina talven hiihtovaelluksesta koskimelontaan. Omat kokemukset reissuista oli niin voimakkaita, innostavia ja koukuttavia, että syyt  tällaisten tuntemusten heräämiseen alkoi kiinnostaa. Elämyspedagogiikka menetelmänä tuli osaksi opintoja. Mitä enemmän siitä oppi ja ymmärsi sitä mielenkiintoisemmaksi se muuttui. Jokaisen reissun jälkeen vahvistui ajatus, miten saisin annettua muille vastaavanlaisia kokemuksia?

Harrastuksiini kuuluu ulkoilma-aktiviteetit, joista melonta on lähinnä sydäntä. Kaikkea haluaisi tehdä enemmän ja useammin. Jokaisen retken, vaelluksen ja seikkailun jälkeen on ihanan väsynyt ja samalla virkistynyt olo. Luonto tuo ihmisen pahimmat ja parhaimmat puolet esiin, siellä ei tarvitse piiloutua minkään roolin taakse, siellä saa olla oma itsensä. Luonto antaa mahdollisuuden tarkastella omia ajatuksia ja toimintatapoja sekä muuttaa niitä. Luonnossa voi huomata, että omalla sinnikkyydellä ja rohkeudella voi saavuttaa haastavaltakin tuntuvat päämäärät.

Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (AMK). Erikoistuin opinnoissani luonto- ja liikuntamatkailuun sekä soveltavaan liikuntaan. Haluan voida työlläni innostaa erityisesti nuoria luonnon, liikunnan ja draaman kautta löytämään omat vahvuutensa, välittämään itsestä ja toisista sekä herättämään rohkeuden tavoitella omia unelmia.

“You lose much by fearing to attempt.” – J. N. Mattit

Nädia Radi

Heissan!Olen varsin tuore OBF:n ohjaajana, mutta tehnyt pitkään lasten ja nuorten kanssa töitä yksilö- ja ryhmätasolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Valmistuin psykologiksi 2008 ja psykoterapeutiksi 2013, ja tällä hetkellä teen Lähi-idän tutkimuksen maisterinopintoja Helsingin yliopistolla. Luonto on minulle tärkeä voimanlähde, ja ulkona nukutut yöt ovat öistä parhaita. Minua innostaa ryhmien vetämisessä se, että ryhmä useimmiten osoittaa olevansa enemmän kuin osiensa summa, ja on joka kerta huikeaa nähdä ja kokea ryhmän yhteistoiminnan ja onnistumisen aiheuttama riemu.Luonnon myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin kiinnostaa minua suuresti, ja haluan olla mukana kehittämässä menetelmiä, joiden avulla luonnon voimauttavaa vaikutusta voidaan suunnitelmallisesti käyttää nuorten tukemiseen.

Koen myös yhteiskunnallisesti tärkeäksi käyttää mielekkäitä ja edullisia tapoja tukea nuorten mielenterveyttä ja sosiaalista kehitystä alati muuttuvassa maailmassamme, jossa kaikkien ei ole helppoa löytää omaa paikkaansa. OBF tarjoaakin loistavan mahdollisuuden yhdistää sydäntäni lähellä olevat asiat ja itseäni innostavat työskentelytavat.

Olli-Pekka ”Olpe” Pietarinen

Tervehdys kaikille! Olen Olli-Pekka Pietarinen ja toimin yhtenä OBF:n monista freelance-ohjaajista.

Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (AMK) suuntautuneena luontoliikuntaan ja elämyspedagogiikkaan. Tätä kautta olen sotkeutunut myös OBF:n toimintaan noin vuodesta 2007 alkaen.

Outdoor-alan viehätys piilee asetelmassa, jossa voi samanaikaisesti olla oppija ja opettaja – koskaan ei voi sanoa täysin osaavansa.

”Rivers know this: there is no hurry. We shall get there some day.” -Winnie the Pooh

Paavo Heinonen

Tervehdys!  Nimi Paavo Heinonen ja olen Helsingistä sittemmin lahtelaistunut luontoliikunnan puolestapuhuja. Tällä hetkellä ajatuksiani voi käydä lukemassa OBF:n ammattilaisblogista, jonne olen rustaillut päivänpolttavista kysymyksistä.

Erilaisten luontoaktiviteettien parissa vietettyjen ”nuoruusvuosien” jälkeen löysin luonnosta täysin uuden käyttömahdollisuuden, nimittäin luonnon käytön luokkahuoneena.  Tämän löytämiseen tarvittiin Liikunnanohjaaja AMK tutkinto, sekä siellä OBF:n puheenjohtaja Jyrki Hämäläisen viisaita sanoja Liikunta- ja luontomatkailun suuntaavissa opinnoissa. Näillä kannustimilla ponnistin ensimmäisenä suomalaisena kansainväliseen elämyspedagogiikan maisteriohjelmaan nimeltä Transcultural European Outdoor Studies. Opinnot keskittyvät kahden vuoden aikana kolmen maan kulttuuriin käyttää luontoa luokkahuoneena: Englannissa vahva outdoor education, norjalainen friluftsliv sekä saksalainen erlebningspedagogik. Asuminen kyseisissä maissa lisättynä ympäri maailman saapuviin opiskelijoihin sekä professoreihin on laajentanut käsitystäni valtavasta aiheesta nimeltä elämyspedagogiikka.

Miksi luonto?

Luonto tarjoaa täydellisen vastakohdan useimman suomalaisen hektiseen arkeen. Luonnossa kiire ja stressi vaihtuvat rauhalliseen mieleen ja parhaimmillaan rentouttavan flow-tilan saavuttamiseen. Suureksi onneksemme maamme laki jokamiehenoikeuksineen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden jokaiselle kehon sisäisen rauhan saavuttamiseen sekä seikkailun janon sammuttamiseen.

Luonto on nyt POP!

Petri Sutinen

Hei kaikille! Olen Petri ja toimin tällä hetkellä yrittäjänä omalla toiminimellä. Outward Bound Finland ry:n kanssa olen tehnyt yhteistyötä vuodesta 2006 lähtien freelancer-ohjaajana sekä järjestämässä seikkailuretkiä meloen.

Opetin yhdeksän vuoden ajan Peräpohjolan Kansanopistolla ohjaten seikkailukursseja. Olen ohjannut myös elämyspedagogisia kursseja, joissa keskitytään ryhmädynamiikkaan ja yksilön kehitykseen. Yksi merkittävimmistä vahvuuksistani ohjaajana on tekniset taidot, joiden vuoksi pystyn seikkailukursseilla keskittymään yksilöiden läpimurtoihin fyysisiä haasteita apuna käyttäen.

Olen toiminut melontaoppaana 20 vuoden ajan
sekä Suomen Kanoottiliiton (SKAL) kouluttajana. Olen ollut mukana SKAL:n
turvallisuusryhmässä 10 vuoden ajan sekä mukana luomassa melonnanohjaaja ja
melonnanopas koulutuksia SKAL:lle. On tullut vedettyä melontakoulutuksia Suomen
lisäksi mm. Ruotsissa ja Singaporessa. Kokemusta löytyy myös koskimelonnan
puolelta. Olen itse melonut 4.luokan koskissa sekä ohjannut melontaa 3.luokan
koskissa.

Henkilökohtaiset meriitit:

  •       Melontakokemus noin 80 000 km
  •       Ohjattu melontakokemus noin 11 000 km
  •       Pisin retki meriretkenä kestänyt 71 päivää ja ollut pituudeltaan 5500 km

Vuorokausimelonnassa kertynyt parhaimmillaan 235,9 km/vrk

Petteri Tiainen

Moikkamooi! Täällä raapustelee Espoolainen luontoliikunnan monipuolinen harrastaja. Asustelen Espoossa, mutta viihdyn paljon myös mökilläni Pyhärannassa sekä loma-aikoina minut löytää useimmiten joko joilta, mereltä tai keski-Euroopan lumisilta vuorilta. Päätyönäni toimin urheilu/liikuntamarkkinoinnin parissa, mutta aika ajoin toimin myös OBF:n kursseilla ohjaajana.

Suhteeni luontoon on ollut tiivis jo lapsuudesta asti johtuen vanhempieni monipuolisesta luontoliikunnasta, mökkeilystä sekä veneilystä. Pian löysin itseni luonnosta aktiivisena partiolaisena sekä lähimetsien himokuluttajana. Luonto on pienestä pitäen ollut minulle luonteva osa harrastamista, siellä liikutaan, leikitään sekä se toimii monipuolisena ja aktivoivana alustana lähes kaikelle toiminnalle.
Kävin kouluni Haaga-Helia AMK:n Vierumäen yksikössä ja tämä olikin viimeinen niitti luontoharrastukselleni. Aloin ajatella luontoa mahdollisena työympäristönäni. Liikunta- ja luontomatkailuun suuntautuvien opintojen myötä sain vahvat tiedot ja taidot monipuolisen luontoliikunnan harrastamiseen sekä ohjaajana toimimiseen. Koin melonnan olevan minulle mielekkäin toiminnan muoto. Sittemmin olen kouluttautunut Suomen melontaliiton ohjaajaksi, sekä oppaaksi meri- sekä koskiolosuhteissa ja toiminut kouluttajana oman yritykseni kautta eri yritysten alihankkijana. Koulutusten ja kurssien sijaan koen oman harrastuneisuuteni; reissujen, retkien ja vedettyjen kurssien sekä niiden analysoimisen toimineen suurimpana opettajanani.
Suomesta löytyy mainiot olosuhteet monipuolisen luontoliikunnan harrastamiseen ympäri vuoden. Nyt ihmiset ylös, ulos ja liikkeelle.

”Get lost and enjoy your great outdoors!”

Reea Partanen

Heippa! Olen Reea Partanen ja Vierumäestä on viime vuosina tullut kotini. Veressä ja ajattelutavassa virtaa kuitenkin vahva savolaisuus sillä kotikaupunkini on Iisalmi.

Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (amk) ja opinnoissa syvennyin luonto- ja liikuntamatkailuun. Opinnot kartuttivat omia lajitaitoja melonnassa ja kiipeilyssä sekä luonnossa olo ja retkeily muuttuivat kotoisiksi niin talvi- kuin kesäolosuhteissa. Koulun aikana tehdyt reissut saivat minut outdoor hurmioon ja siitä lähtien luonnosta ja seikkailemisesta on tullut osa elämääni. Kiipeilyllä ja erityisesti boulderoinnilla on lähtemätön paikka sydämessäni.Luonnossa oleminen tarkoittaa minulle keskittymistä hetkeen ja oman itsensä kanssa olemista. Luonto palauttaa perusarvojen juurelle ja selkeyttää sitä, mikä on omassa elämässä tärkeää. Pienikin seikkailu voi auttaa ymmärtämään mikä kaikki onkaan mahdollista ja mihin kaikkeen itse pystyykään! Ohjaajana haluan auttaa yksilöä ja ryhmää omien vahvuuksien ja voimavarojen etsinnässä. Oma tanssi- ja esiintymistausta ovat antaneet työkaluja itseilmaisuun ja pyrin käyttämään niitä ohjaustyössäni apuvälineinä.

”The best view comes after the hardest climb.”

Roope Ketola

Roope Ketola, pohjanmaalta Vierumäelle kouluun ja vieläkin Vierumäki toimii turvallisena tukikohtana seikkailuille. Valmistuin liikunnanohjaajaksi (AMK) 2015 ja 2017 syksyllä opintie jatkui Jyväskylään liikuntapedagogiikan pariin.

Kaikenlainen liikunta on aina ollut tärkeä osa elämää, mutta Vierumäen aikana luonto-ja liikuntamatkailu opinnot sytyttivät kipinän outdoorlajeihin. Varsinkin kiipeilystä niin köydellä kuin ilmankin (boulderointi) on viimeisten vuosien aikana muodostunut itselle tärkeä harrastus ja seikkailumuoto, nähtävää, koettavaa ja kiivettävää riittää niin Suomessa kuin maailmalla.

Kiipeilyn lisäksi koitan löytää aikaa myös muille seikkailuille ja palloiluille. Luontoon tai pelikentille paikkoihin missä pääsee nauttimaan liikunnasta ja kokemaan sekä oppimaan  uutta, onnistumaan ja välillä myös epäonnistumaan. Tekemään sellaisia asioita joista tulee onnelliseksi.

Senja Pirhonen

Olen Senja, Lahdessa asustava 2013 valmistunut liikunta- ja luontomatkailuun suuntautunut liikunnanohjaaja (AMK). Vaihdoin piikkarit kiipeilykenkiin ja kajakkiin Vierumäellä opiskellessani ja sitä päätöstä en kadu. Löytyi huippuharrastukset, aviomies ja mielekäs työkenttä luonnon eri elementtien ja ihmisten parista. Sivellinkin pysyy kädessä ja Kuukkelikuvat ovatkin minun käsialaani.

Sini Ratas

Olen Sini Ratas, yksi Outward Bound Finland ry:n freelance-ohjaajista ja -kouluttajista.

Liikunta ja luonto ovat olleet aina osa elämääni ja olenkin kasvanut itämaisten kamppailulajien ja partion tasapainoisessa vuorovaikutuksessa.

Olen ammatiltani koulutettu hieroja / urheiluhieroja sekä liikunnanohjaaja (AMK) erikoistuen luontoliikuntaan ja elämyspedagogiikkaan. Olen toiminut liikunnanohjaajana yli 15 vuoden ajan ohjaten niin lapsia kuin aikuisia erilaisissa ympäristöissä.

Elämyspedagogiikka astui elämääni vuonna 2007, jolloin aloitin freelancer-ohjaajana OBF:llä sekä osa-aikaisena kiipeilyohjaajana ammattikorkeakoulussani. Kova kaipuu ulkomaille sekä motivaationi kehittyä elämyspedagogisena ohjaajana vei tieni Hong Kongiin, missä toimin kokopäiväisenä ohjaajana sekä melonnan kouluttajana Outward Bound Hong Kongissa vuosina 2008-2010. Suomeen palattuani aloitin Outward Bound Finland ry:n kurssivastaavana 2011 ja ja täysipäiväisenä toiminnanjohtajana toukokuussa 2012. Syksyllä 2012 oli aika siirtyä päätoimisen työn osalta eteenpäin, mutta OBF on säilynyt elämässäni kuin takiainen villasukassa. Olen ollut mukana OBF:n hallituksen toiminnassa ja edelleen toimin ohjaajana ja koulututtajana. Laajenneen ymmärryksen, jonka koin itse niin henkilökohtaisella tasoilla kuin ohjaajanakin sekä kasvun kynnykset, jotka näin ja aistin osallistujissa OB-vuosieni aikana ovat jättäneet lähtemättömät jäljet minuun.

Seikkailut alkoivat pikkuhiljaa vuosien aikana suuntautua suurilta meriltä ja korkeilta vuorilta sisäänpäin ja tämän suunnanmuutoksen seurauksena löysin itseni joogamatolta tutkiskelemasta oman mieleni liikkeitä hieman erilaisesta näkökulmasta. Tämä suunta kiinnosti niin paljon, että kouluttauduin joogaopettajaksi. Valmistuin ensin Seasonal Yoga -opettajaksi ja myöhemmin syvensin tietämystäni Yin Yoga -opettajakoulutuksella. Tällä hetkellä toiminkin sekä joogaopettajana että joogakouluttaja.

Rakastan luontoa ja eläimiä sekä luonnossa liikkumista ja löydän edelleen itseni paikoista, missä on polkuja vaellettavana, vettä melottavana tai kallioita kiivettävänä. Joogamatolta löydän tunteen omasta kodista, oli se matto missä päin maailmaa tahansa. Nämä omat seikkailut ympäri maailmaa samoin kuin mielen ja kehon liikkeet joogamatolla ovat molemmat olleet omalla polullani hyvin tärkeitä kasvattajia ja muovanneet minua ihmisenä. Elämyspedagogiikka ja jooga muodostavat tietynlaisen viisauden, jota kannan repussani kohdatessani itseäni, muita ihmisiä ja tätä elämää.

Siiri Kumpulainen

Tunnen olevani eniten kotona silloin, kun ympärillä ei ole seiniä. Luontoympäristö antaa tilaa ajatuksille ja luovuudelle. Seikkailu avaa aina uusia ulottuvuuksia omaan todellisuuteen. Löysin itseni usein metsästä vaeltamasta, mereltä melomasta tai kallioilta kiipeilemästä, kun opiskellessani liikunnanohjaajaksi suuntauduin luonto- ja liikuntamatkailuun. Koulussa pääsin myös tutustumaan elämyspedagogiikkaan ja seikkailukasvatukseen, niin opiskelujen lomassa, kuin tehdessäni työharjoitteluni Outward Boundille. Työharjoittelun ja opiskelujen jälkeen olen jäänyt toimintaan mukaan, OBF ohjaajana olen toiminut vuodesta 2014.

Arjessa ruokin seikkailun nälkääni kiipeilemällä ja ohjaamalla luontoiltapäiväkerhoa lapsille. Nautin luontokokemuksen jakamisesta toisten kanssa ja on hienoa olla mukana luomassa lapsille hyvää luontosuhdetta. Viikoittaiset pienet metsäretket kaikkina vuoden aikoina pitävät myös omaa mielialaa yllä. Itse unelmoin jatkuvasti pidemmistä seikkailuista ja vaelluksista. Välineinä käyvät niin sukset, pyörä tai kajakki, kuin omat jalatkin. Olen jäänyt koukkuun ja paluuta entiseen ei enää ole. Kun entinen seikkailu on loppumassa, en malta olla jo miettimättä seuraavaa.

Teemu Tuomainen

Olen leppoisasti luonnosta nautiskeleva nuori mies, jolle tärkeää elämässä on ihmisten kohtaaminen arvostavasti arvostelematta.

Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (AMK), jonka lisäksi olen suorittanut myös liikuntaneuvojan tutkinnon. Opinnoissani suuntauduin lasten- ja nuorten liikuntaan, sekä luonto- ja liikuntamatkailuun. Opiskellessani Vierumäellä liikunnanohjaajaksi tutustuin elämyspedagogiikkaan. Koska elämän ihmettely on aina kiehtonut minua, kiinnostuin myös kyseisestä aiheesta ja pikku hiljaa olen ajautunut mukaan OBF:n toimintaan.

Leipätyökseni toimin vastuuohjaajana luontoiltapäiväkerhossa 6 – 8 vuotiaiden lasten parissa. Työssäni olen huomannut kuinka lapsilla on luontainen kyky tutkia ja ihmetellä, ja kuinka etenkin luonto antaa loistavat puitteet tälle. Konfliktitilanteita syntyy luonnossa huomattavasti vähemmän ja metsäretkien jälkeen lapset ovat yleensä rauhallisempia. Näkisin, että emme saisi hukuttaa tätä tutkimisen halua kiireen ja suorittamisen alle. Haluankin olla tukemassa lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä, ja uskon että juuri luonto tarjoaa loistavan ympäristön ihmettelylle ja oppimiselle.

Itselleni luonto on aina ollut kiehtova ja kotoisa ympäristö. Rakennuttujen ja keinotekoisten liikuntaympäristöjen sijaan valitsen ovat ”leikkipaikkani” mieluummin metsistä, kallioilta, luonnonvesiltä ja -hangilta. Melonnan osalta olen suorittanut NIL:n Sea Kayak Guiden ja ensiaputaitojani olen päivittänyt WMA:n kansainvälisillä eräensiapukursseilla.

Timo Ruuhijärvi

Terve! Olen Timo Ruuhijärvi ja olen yksi OBF:n monista freelance-ohjaajista. Asustelen Päijät-Hämeessä maineeltaan kovassa Lah(d)en kaupungissa.

Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (AMK) joita suorittaessani suuntauduin luontoliikuntaan ja elämyspedagogiikkaan. Tätä kautta olen päässyt mukaan OBF:n toimintaan noin vuodesta 2015 alkaen.

Luonnehtisin itseäni melko monipuoliseksi luontoliikkujaksi, matka taittuu ja maisema vaihtuu vaikka meloen tai maastopyörällä. Nykyisin kuitenkin melko vauhdikas arki on tuonut luonnossa liikkumiseen hieman rauhallisempaa tahtia. Työskentelen tällä hetkellä Personal Trainerin ammatissa ja kaiken mahdollisen vapaa-ajan pyrin viettämään ulkona.

Mielestäni Outdoor-alassa parasta on päästä osaksi erilaisia oppimisprosesseja, joissa saa olla opettaja sekä samalla oppija itse. Aina voi oppia jotain uutta.

”En koskaan opeta oppilaitani. Yritän vain luoda heille olosuhteet, joissa he voivat oppia.”  – Albert Einstein-

Ville Melkko

Miun nimi on Ville ja olen ajautunut Outward Bound Finlandin
toimintaan mukaan Wilderness Medical Association:n
eräensiapukoulutusten vuoksi. Touhuilen siis OBF:n kanssa kaikkea
eräensiapuun liittyvää ja jos osallistut Suomessa WMA:n kurssille,
niin isolla todennäköisyydellä törmäät siellä myös minuun.

Koulutukseltani olen palomies-ensihoitaja sekä harrastuksiin kuuluu kaikenlaista liikuntaa sekä

ulkona liikkkumista monessa muodossa
kaikkina vuodenaikoina.

 

 

Wille Hartonen

Hei kaikille! Olen vuonna 1979 syntynyt luokanopettaja Savonlinnasta. Työskentelen parasta aikaa Itä-Suomen yliopistossa nuorempana tutkijana ja kirjoitan väitöskirjaa turvapaikanhakijoiden integroitumisesta suomalaiseen esikotouttavaan opetukseen. Päivätöiden ohessa toimin muusikkona ja viimeistelemmekin juuri parasta aikaa Iiwanajulman neljättä studioalbumia.

Elämyspedagogiikka ja kokemuksellinen oppiminen ovat olleet elämässäni mukana 1990-luvun puolesta välistä lähtien, jolloin ensimmäisen kerran tutustuin Outward Bound Finlandiin. 2000-luvun alussa toimin OBF:ssä vastuuohjaajana, jolloin toimenkuvanani oli muun muassa suunnitella ja toteuttaa elämyspedagogisia kursseja sekä ohjaajakoulutuksia. Koulumaailmassa olen työskennellyt muun muassa erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden sekä maahanmuuttajien parissa. Historiani elämyspedagogiikan ja kokemuksellisen oppimisen parissa onkin oleellisesti auttanut minua ymmärtämään ilmiöpohjaisuutta sekä tutkivaa oppimista.

Nuoruudessa ja varhaisaikuisuudessa oleellinen osa elämääni, luontokokemuksiani sekä itsetutkiskeluani oli musiikin ohella kiipeilyharrastus. Koin kuitenkin, että vaativimpia nousuja en tehnyt Alpeilla tai esimerkiksi Haviksen sporttireiteillä vaan toipuessani vuosina 2007 ja 2010 minulle tehdyistä selkäleikkauksista.
Luonnossa liikun tänä päivänä enimmäkseen veneillessäni Saimaalla sekä ulkoillessa koirieni kanssa. Ajatella, että ensimmäiset suomalaiset ovat kalastaneet ja metsästäneet samoilla vesillä, joiden äärellä minä saan rentoutua ja viettää aikaani Savonlinnassa. Se ihmetyttää minua joka kerta irtautuessani laituristani. Mitähän nuo esi-isämme ja -äitimme tuolloin ajattelivat elämästä, ihmissuhteista tai esimerkiksi ilmaston muutoksesta…

 

Tutustu myös hallitukseemme:

Jyrki Hämäläinen, Pj

Hei, olen Jyrki Hämäläinen ja toimin Haaga-Helian Ammattikorkeakoululla opettajana Vierumäen kampuksella. Erityisalaani on luontoliikunta ja elämyspedagogiikka. Olen ollut OBF:n hallituksessa mukana vuodesta 1995.

Kaisa Pietilä

Hei, olen Kaisa Pietilä, Helsinkiläinen psykoterapeutti ja kouluttaja. OBFn toiminnassa olen ollut mukana vuodesta 2003, hallituksessa vuodesta 2006.

Ilkka Mäkelä

Olen Ilkka Mäkelä, luokanopettaja Pälkäneeltä. Olen ollut mukana OBF:n toiminnassa alusta asti ja pidän erityisesti niistä kasvatukseen ja kasvuun liittyvistä ajatuksista, joita elämyspedagogiikka tarjoaa.

Eerik Nissinen

 

 

Petri Sutinen

Hei, olen Petri Sutinen ja toimin tällä hetkellä yrittäjänä omalla toiminimellä. Outward Bound Finland ry:n kanssa olen tehnyt yhteistyötä vuodesta 2006 lähtien ja hallituksen jäsenenä olen toiminut vuodesta 2014 lähtien.

Arto Tiihonen

FT, LitL olen hallituksessa, kuten muutenkin, ”kaikkien alojen asiantuntija” eli (liikunta)sosiologi. Kokemuksellinen oppiminen on erityisvastuualueenani.

PhD Arto Tiihonen is a (sport) sociologist. He has specialized in  learning by experience processes.

Arto Koivisto

Olen Arto Koivisto, ja Outward Bound Finlandin hallituksen jäsen vuodesta 2006. Outward Boundin toiminnan keskeiset arvot – ihmisen henkisen kasvun tukeminen ja oppia toimimaan yhdessä luontoäidin voimaannuttavassa sylissä – ovat tärkeä osa myös minun arvomaailmaani, ja sytyke olla mukana yhdistyksen toiminnassa. Tällä hetkellä toimin opettajana Stadin ammattiopistossa, hyvinvoinnin toimialalla Helsingissä.

Nea Kujala

Olen Nea Kujala, Outward Bound Finlandin hallituksen varajäsen vuodesta 2018 alkaen. Olen ollut mukana Outward Bound Finlandin toiminnassa vuodesta 2015 lähtien, jolloin olin OBF:llä työharjoittelussa. Sen jälkeen olen työskennellyt yhdistyksessä niin ohjaajana kuin toimintakoordinaattorina. Tällä hetkellä toimin projektityöntekijänä Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä.