Melonnan ABC 11.-15.9/2017

Kuva: Joel Nykter


Aika: 11.-15.9.2017

Paikka: Naumin leirikeskus, Sysmä & Päijänteen kansallispuisto

Kohderyhmä: Lyseonmäen koulun JOPO sekä pienryhmä luokka, Heinola

Projektin tavoitteet

Lukuvuoden alussa toteutettavan melontavaelluksen tavoitteeksi asetettiin turvallisen ja positiivisen yhteishengen luominen, jonka toivotaan kantavan koko lukuvuoden. Samalla annettiin opettajille mahdollisuus tutustua uusiin oppilaisiinsa täysin uudesta näkökulmasta, toimittaessa uudessa ympäristössä. Yksilötasolla tavoitteisiin kuului päästä “minä” ajattelusta “me” ajatteluun ja tukea ajatusta toisen auttamisesta sekä auttamisen kohteena olemisesta. Oppilaille haluttiin myös tarjota uudenlaisia kokemuksia luonnossa, jotka tarjoaisivat tuntemuksia itsensä ylittämisestä: minä pystyn, kykenen ja selviän!

Mitä tehtiin

Leirin ensimmäisten päivien aikana Naumin leirikeskuksen maisemissa harjoiteltiin yhdessä luonnossa olemista, perusretkeilytaitoja sekä melontaa. Kolmantena päivänä purettiin perusleiri, pakattiin kajakit ja lähdettiin melomaan kohti Kelventeen saarta Päijänteen kansallispuistossa. Kolmas ja neljäs päivä vietettiin meloessa, leirielämää eläessä ja yhdessäolosta nauttiessa. Neljännen päivän iltana kerättiin voimia ja lähdettiin kohti kotirantaa pimeän tullen. Yömelonta ei olisi voinut paremmin sujua! Muutaman tähden pilkistäessä pilvien raosta oli hiljaisesti lipuvassa porukassa jotain maagista. Viimeisenä päivänä oli vuorossa enää varusteiden tarkistus ja pakkaus sekä leirin yhteinen lopetus. Kurssi toteutettiin jälleen Nuorilta nuorille -toimintamallia käyttäen eli nuoret liikuntaneuvojaopiskelijat sekä aiemmalla retkellä mukana olleet nuoret osallistuivat vaelluksella harjoitusten ohjaamiseen ja arjen pyörittämiseen luonnossa.

Saavutetut tulokset

Oppilaat oppivat retkeilytaitoja sekä melonnan alkeita ja saivat täysin uudenlaisia kokemuksia luonnossa. Oppilaista kuoriutui viikon aikana itsenäisiä ja omatoimisia nuoria, jotka osoittivat pystyvänsä kohtaamaan eteen tulevia haasteita. Oli hienoa huomata, kuinka oppilaat alkoivat auttaa toisiaan ja uskalsivat myös pyytää apua tarvittaessa. Yhteinen päämäärä ja retken huipentuma, yömelonta pimeällä, sai oppilaat puhaltamaan yhteen hiileen ja harjoittelemaan aktiivisesti yhdessä toimimista. Moni huomasi pystyvänsä, osaavansa ja jaksavansa paljon enemmän kuin oli kuvitellut ja luonnossa olikin kiva olla! Opettajat pääsivät näkemään uuden luokkansa oppilaat erilaisessa roolissa kuin kouluympäristössä. Opettajat oppivat antamaan vastuuta oppilaille ja luottamaan siihen, että he sen myös kantavat.

Kurssin kuvia on nähtävissä Outward Bound Finlandin instagramissa, löydät ne parhaiten etsimällä #melonnanabc2017