Luonto on kuin Harry Potterin ajatusseula

Värikäs persoona puhuu nuotion äärellä eläväisesti käsiään levitellen. Kaikesta huomaa, että aihe on lähellä sydäntä.

 

Timo Nisula, lakutehtailija Kouvolan Lakritsista, lähti mukaan #munrinkka -kampanjaan, koska nuorison kanssa työskentely on hänestä tärkeää, oli kyse sitten valmentamisesta tai koulujen ja kaupunkien nuorisotyöstä.

-Mä oon aina innoissani, jos nuorisolle on toimintaa. 

Timolla on myös omaa kokemusta nuorten ohjaamisesta. Timo on toiminut pitkään nuorten valmentajana painissa, sukelluskouluttajana sekä myös jalkapallovalmentajana.

-Paini on tiiätkö semmonen, että sinne tuodaan viimeistään ne, jotka roikkuu kattokruunuissa. Lähtökohtaisesti nuorten kanssa on hauska toimia, ja se on nastaa. En oo vielä koskaan tavannut pahaa nuorta, vaan sellaisia, joilla on vähän liian paljon energiaa, Timo painottaa.

Timo uskoo, että myös työelämällä on vahva vaikutus nuorten elämänhallinnan kasvattamiseen. Siksi Kouvolan Lakritsi onkin ollut mukana kehittämässä sovellusta, jolla helpotetaan mm. nuorten kesätöiden hankkimista.

 

Timo kertoo, että pienten tilojen takia isojen luokkien luokkaretkiä on haastavaa järjestää lakritsitehtaalle, vaikka hän haluaisikin mahdollistaa niitä enemmän.

-Meillä ei oo oikein paljon tilaa järjestää luokkaretkiä tehtaalle, mutta sitten, kun tulee erityisluokka, niin meillä on aina tilaa, Timo muistuttaa.

Timosta erityisryhmissä on valtavasti voimavaroja, jotka pitää vain päästää esiin.

-Ne on mahtavaa porukkaa. Niillä on potentiaalia kaikkeen, mutta niitä ei oikeen kukaan oo valjastanut. Heille pitäisi antaa mahdollisuus. Sen takia minusta on hienoa, että heitä tuodaan luontoon ja annetaan mahdollisuus haastaa itseään siellä, Timo pohtii.

Timo haluaa myös aina muistuttaa nuoria siinä, että jokainen on tärkeä ja jokaisella on taitoja, joista muut voivat oppia.

-Sanon aina nuorille, että heillä on aina jotain, mistä minä voin oppia. Jokaikisellä on jotain mistä minä en tiedä mitään, Timo painottaa.

 

Timo kokee luonnon tarjoavan nykymaailman menoon loistavan alustan toimia nuorten kanssa. Tottahan on, että Outward Bound Finlandin toimintaa voitaisiin harjoittaa myös kaupungissa, mutta luonto tarjoaa sille erityisen sopivat puitteet.

-Sen takia teidän toiminta on minusta hienoa, koska niin päästään tekemään sellaisia asioita, joita ei ehkä muuten pääsisi tekemään. Viedään ihmiset ehkä ensimmäistäkin kertaa kunnolla luontoon, jolloin kukaan ei ole oma itsensä, tai saattaa ollakin ensimmäistä kertaa juuri sellainen kuin on, Timo painottaa.

Luonto on Timosta myös tasapuolinen ympäristö kehittyä niin omana itsenään kuin ryhmänäkin.

-Jos kaikki on polviaan myöten sonnassa, niin kaikilla menee yhtä huonosti, Timo nauraa.

Timo painottaa myös sitä, että pienilläkin reissuilla ja hetkillä voi olla nuoriin uskomattoman suuri vaikutus.

-Sellasella yhdellä viikonlopulla tai viikolla voi olla ihan uskomaton merkitys sen nuoren elämään, Timo uskoo.Katsellessaan järvelle Timo toteaa, että voisi istua rannalla monta tuntia ja lähteä paikalta hyvällä fiiliksellä, jonka on saanut luonnon helmassa rauhoittumisesta.

-Meillä pitäisi olla vähän niinkuin Harry Potterissa se ajatusseula, jonne vois tyhjentää ajatuksia. Ei meillä oo hirveesti semmosia paikkoja, mutta täällä on, Timo sanoo ja levittelee käsiään esitellen ympäröivää luontoa.

-Me ei ymmärretä miten lähellä luonto on. Jos asut vaikka Helsingissä, niin se on viisi minuuttia niin oot metsässä. Me pidetään luontoa niin itsestäänselvyytenä, että ei  välttämättä nähdä sitä, Timo muistuttaa.

 

Roosa Sallinen