Luonnossa pitää ratkaista ongelmia ilman Googlea

Retkeilevä kolmikko rinkkoineen astelee harjua pitkin auringon noustessa. Ville Laine, Juuso Havia sekä Oona Sihvola ovat kaikki tahoillaan retkeilleet, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Yhdistävä tekijä kolmikolla kuitenkin on osallistuminen Outward Bound Finlandin retkeilykursseille.

 

Kolmikosta kaikki ovat osallistuneet melontakurssille, jonka lisäksi Ville on suorittanut myös Outward Bound Finlandin hiihtovaelluksen Tuntsan erämaassa. Tämän lisäksi Ville ja Juuso ovat nähneet myös Outward Boundin kansainvälistä puolta osallistumalla Outward Bound Croatian vuoristovaellukselle. Vaikka retkeily tarjoaa osaltaan huikeita kokemuksia ja adrenaliinia, ovat eräilijät oppineet poluilla ja aalloilla myös paljon itsestään ja muista.

-Oon huomannut oppineeni luonnossa paljon. Itseluottamusta tullut ihan sikana, kun pystyn olemaan metsässä ilman sen suurempia varusteita. Oon oppinut päästämään irti ja nauttimaan hetkestä. Disconnectaan kaikesta somesta ja muusta sähköisestä mikä pyörii kokoajan – luurit ja muut kädessä. Oon myös oppinut kuuntelemaan itseäni: Kun sä oot siellä, niin tulee fiilis, että oot hetkessä, Juuso kuvailee.

Oona kertoo alkaneensa yhä enemmän käymään metsässä ihan vain kodin lähellä. Nuorempana metsässä liikkuminen ei juuri kiinnostanut, mutta nyt Oona kertoo alkaneensa nähdä luonnossa olemisen hyötyjä sekä sitä, että Suomessa on paljon hienoja paikkoja, missä voi käydä.

-Kun tulee metsään, niin menee hetki, että pääsee sellaiseen tiettyyn moodiin, että ymmärtää sen, että siellä ei voi vaikuttaa kaikkeen, mitä tapahtuu, ja keskittyy vaan siihen yhteen juttuun ja antaa aikaa itselleen, Oona kertoo.

-Mäkin huomasin, että aina asioille ei voi tehdä mitään ja pitää oppia hyväksymään, ettei kaikki ole omissa käsissä. Jos keli on huono ja et pääse huiputtaa jotain vuorta, kun ukkostaa, niin sille ei voi sitten mitään, Juuso pohtii.

Itselleen ajan antamisen lisäksi luonnossa liikkumisessa on myös muita etuja. Aina niitä varten ei kuitenkaan tarvitse lähteä kipuamaan vuoria.

-Kyllä luonnossa opittuja juttuja voi tuoda arkeen. Varsinkin, kun luonnossa pystyy olemaan rennosti ja nollaamaan aivot. Aina ei tarvitse olla menossa koko ajan kaikkialla, Ville kertoo.

-Eikä aina tarvitse lähteä pitkälle ja heittää sitä rinkkaa selkää. Riittää, että käyt siinä lähellä luonnossa. Huomaan, että jos ennen nukkumista käy nauttimassa raittiista ilmasta, niin nukkuukin paremmin, Oona jatkaa.

-Kun on ollut päivän pihalla, niin kyllä sen kropassa tuntee, että vitsi sika hyvä fiilis päivän päätteeksi tulla sisälle, kun poskia punottaa. Kun taas vastavuoroisesti, jos olet ollut koko päivän sisällä, niin se ei ole yhtään niin rentouttavaa, Ville myöntää.

Juusosta luonnossa oppii myös tietynlaista johdonmukaisuutta sekä suunnitelmallisuutta. Yksin ollessa pitää olla valmis tekemään päätökset yksin kun taas ryhmässä on osattava pohtia asioita porukalla. Lisäksi osaavan on osattava antaa tilaa myös muiden oppimiselle.

-Kyllä mä koen oppineeni luonnossa varsinkin ryhmässä toimimisesta. Kun välillä on päällepäsmäri niin luonnossa haluaa antaa sen oppimiskokemuksen myös muille. Ettei mene sooloilemaan päälle, vaikka tietäisi ne jutut. Myös semmoista rauhallisuutta, ettei aina ole kiire kaikkialle. Kun pääsee luontoon, nii kiire katoaa kokonaan ja pystyy nauttimaan hetkestä, Ville miettii.

-Porukassa oon huomannut, että silloin oppii uutta muista ja itsestään. Huomasin, kun on semmonen auttajatyyppi, että helposti menee ja tekee muiden puolesta, niin on hyvä oppia kärsivällisyyttä ja antaa muiden oppia sen erehdyksen kautta, Juuso pohtii.

-Jos siinä menee ja tekee jonkun puolesta, niin sä et opi mitään eikä se toinenkaan opi mitään uutta, Ville komppaa.

Luonnossa oppii myös selviämään ilman jatkuvaa informaatiotulvaa Internetistä.

-Mä ainaki olen huomannut ettei oo niin avuton ratkaisemaan itse ongelmia. Että arjessakin ei oo heti itse pyytämässä apua, vaan osaa ratkaista ongelmia itsenäisesti, Oona pohtii.

-Aina ei tarvitse katsoa Googlesta, pitää miettiä itse, Ville painottaa.

-Metsässä ei välttämättä voikaan, se on hyvää treeniä, Oona nauraa.

Ilman teknologiaa saatavan läsnäolon ansiosta retkeillessä voi myös oppia paljon kanssaeräilijöistä.

-Ainakin huomaa, että monella on itseluottamus on ihan eri tasolla luonnossa kuin arjessa. Toki voi olla myös sitä, että on ollut luonnossa paljon enemmän mutta kyllä lähtökohtaisesti ihminen muuttuu joko aktiivisemmaksi tai passiivisemmaksi, kun mennään porukalla luontoon, Ville pohtii.

-Tuntuu, että luonnossa karisee se arjen roolitus pois. Löytää uusia puolia porukasta, ja uusissa tilanteissa ja stressitilanteissa huomaa, että porukka reagoi tosi eri tavalla. Ja silloin pitää osata sopeutua, Juuso miettii.

-Oppii lukeemaan toisia ihan eri tavalla, Ville jatkaa.

– Luulee, että tuntee jonkun ihmisen tosi hyvin, mutta luonnossa paljastuukin uusia puolia. Jos vaikka arjessa on semmonen, että haluaa pitää kontrollin, mutta siellä luonnossa antaa muidenkin tehdä, Oona pohtii.

Lisää retkeilijöiden fiiliksiä pääset kuulemaan tästä.


Roosa Sallinen