Ei tarvitse puhua edes kaupan kassalla

Älypuhelimet, tietokoneet, tabletit, televisiot… Kaikki nämä sysäävät meitä pois läsnäolosta. Puheenkehitys hidastuu, kun vanhemmat viettävät enemmän aikaansa omien näyttöjensä ääreen kumartuneena. Lapset swaippaavat sormellaan kirjan sivuja, kun ovat tottuneet käyttämään tabletteja katsoakseen lastenohjelmia. Kaveri ei kuuntele, koska katsoo Instagramista jotain hauskaa memeä, ja opettaja turhautuu, kun oppi ei mene perille, koska opiskelija pelaa puhelimellaan. Ahdistus iskee, kun on hetken puhelimesta erossa ja seuraavassa hetkessä näytöllä odottaa useampi sata lukematonta WhatsApp -viestiä. Kaupankassallekaan ei tarvitse enää jutella, koska voi mennä itsepalvelukassalle. Toki teknologiassa on hyvät puolensa, ja monessa suhteessa se kehittää meitä ihmisinä, kun tietoa on saatavilla laajemmin ja nopeammin kuin koskaan ennen. Mutta se kuitenkin vie meitä yhä kauemmas ihmiseltä ihmiselle vuorovaikutuksesta.

 

Teknologia liittyy myös vahvasti mediaan, joka aiheuttaa läsnäolon vahingoittamisen lisäksi myös paljon paineita ja luo odotuksia siitä millainen ihmisen pitäisi olla. Kliseisen kauniit IG-postaukset ja mainosten mallit aiheuttavat itsetunto-ongelmia sekä paineita olla jotain muuta kuin mitä on. Myös yksinäisyys on saanut aivan uuden puolen: somessa voit nähdä, että kaverisi ovat yhdessä viettämässä aikaa ilman sinua. Teknologia vaikuttaa terveyteemme sosiaalisen ja psyykkisen terveyden lisäksi myös fyysisesti. Toimintakykymme heikkenee, sinivalon takia univaikeutemme kasvavat ja näin ollen myös kansanterveydelliset sairaudet lisääntyvät. Istumme elämästämme enemmän kuin koskaan, koska meidän ei enää ole pakko kävellä paikasta toiseen, vaan voimme vaikka Woltata itsellemme ruokaa kotiovellemme. 

 

Luonto on kuitenkin tasaveroinen kaikille, sillä voit olla sinä ilman mitään muuta velvoitetta. Sinun ei tarvitse yrittää mahtua johonkin tiettyyn muottiin, vaan voit olla rohkeasti sellainen kuin olet. Ja sinussa saa olla niin monta puolta kuin haluat, kaikki persoonasi piirteet ovat luonnossa tervetulleita. Luonto opettaa, että voimme olla omia itsejämme myös arjessamme. Luonto opettaa, että meillä ei tarvitse olla mitään roolia ollaksemme kykeneviä ja pystyviä kaikkeen siihen, mitä haluamme elämässämme tehdä. Luonnossa meidän on myös pakko liikkua. Luonto voi auttaa sinua kasvamaan kokonaisvaltaisesti ja saavuttamaan oman potentiaalisi.

 

Roosa Sallinen