Sini Ratas

Kasvun alue ei ole mikään yksisarvinen

Aaltojen lyödessä rantaan Outward Bound Finlandin ohjaaja Sini Ratas aloittaa juttutuokion kertomalla, mikä järjestön ydinajatus hänestä on.

-OBF järjestönä on kasvatuksellinen, se on hyvin ammattimainen. Isossa mittakaavassa hyvin hyvin joustava. Ja mä näen sen sydämellisenä yhteisönä, joka pyrkii levittämään elämyspedagogiikan sanomaa niin, että mahdollisimman moni nuori Suomessa, voisi löytää potentiaalia, Sini kuvailee.

Sinin oma matka Outward Boundissa lähtee sattumasta: Sini on peruskoulutukseltaan liikunnanohjaaja, joka on erikoistunut elämyspedagogiikkaan ja liikuntamatkailuun. Tätä kautta Sini tutustui Outward Bound Finlandin toimintaan. Yhtäkkiä Sini löysi itsensä freelance- ohjaajana, jonka matka jatkui aina Outward Bound Hong Kongiin asti.

-Mikä sai pysähtymään, oli se, että kun kävin elämyspedagogisella kurssilla, niin aloin miettimään elämääni ja tajusin, että se elämä, mitä mulle oli kaavailtu, ja mitä olin itse itselleni kaavaillut, ei ollutkaan ehkä se, mitä halusin, Sini pohtii.

-Asiat johtaa aina toiseen. Kun itsellä ei ole niin selkeää suuntaa, joku toinen määrittelee suunnan, Sini jatkaa.

Näin Sini päätyi tarjoamaan samoja kokemuksia ja elämyksiä kurssilaisille.

 

Sini muistuttaa, että elämyspedagogiikka, kuten kaikki oppiminen on lähtöisin ihmisistä itsestään. 

-Koen, että näillä metodeilla on suuri vaikutus ihmisiin, jos he ovat sille alttiita. Elämyspedagogiikkahan ei toimi kaikille, ajan pitää myös olla oikea, Sini painottaa.

Sinille yksi elämyspedagogiikan tärkeimpiä puolia on kasvukynnykselle pääseminen, vaikkei se olekaan helppoa.

-Tykkään, että ihmiset oppivat  itsestään jotain ja pääsevät kasvukynnykselle. Sehän ei ole aina ihanaa ja kaunista yksisarvisen selässä ratsastamisesta. Se voi olla aika raakaa ja repivääkin, Sini myöntää.

Elämyspedagogiikka on Sinin mukaan iso osa elämää ja arkea.

-Lyhykäisyydessään, se on ehkä tapa ajatella maailmaa. Se on rakenne, jossakin täällä takana, jonka kautta tarkastelet itseäsi ja maailmaa. Siinä rakenteessa on paljon muutakin kuin elämyspedagogiikka, mutta siellä on paljon sellasia työkaluja, joita voit käyttää itse. Se on tietynlainen voimavara, Sini kertoo.

Elämyspedagogiikka tarjoaa tapoja, joilla voit ottaa itseesi hieman etäisyyttä ja katsoa hiukan kauempaa, mitä teet ja miksi teet.

-Voit katsoa itseäsi peilistä ja miettiä, että mitäs tässä tapahtuu, Sini kuvailee.

Elämyspedagogiikka toimii Sinille itsereflektoinnin välineenä aivan kuin luontokin. Luonto puolestaan merkitsee Sinille aivan kaikkea.

-En näe, että se ois mitenkään erillinen asia minusta. Se on kotini, se on paikka, jossa vietän suurimman osan ajastani ja missä rauhoitun. Minulle luonto on elämä, Sini sanoo hymyillen.

 

Mitä Sinin rinkan pohjalta löytyy?

-Kun lähden reissuun, repustani löytyy aina avoimuutta ja lapsenomaista innokkuutta. Tietynlaista asennetta, että ” koen tämänkin ensimmäistä kertaa”, Sini miettii.

 

Roosa Sallinen

Lisää Sinin mietteitä pääset kuulemaan painamalla tästä.