Ajatus ajattomuudesta

Miltä tuntuisi olla tietämättä aikaa? Ihan vaikka vain kaksi tuntia ilman, että tietäisit paljonko kello on? Tai jopa 24 tuntia ilman rannekelloa tai puhelinta? Ennen aika määräytyi luonnon mukaan. Silloin mentiin nukkumaan, kun tuli pimeää, ja herättiin, kun alkoi sarastaa. Nyt puolestaan elämme aikaa, jossa kaupungit ovat valveilla 24/7. Jossain on joku aina hereillä. Ja usein meidän pitäisi myös pystyä olemaan kahdessa paikassa yhtäaikaa.

Aika voi olla stressaava. Mielessä pyörivät tulevat deadlinet, monelta pitää olla töissä, milloin ehtii nähdä läheisiään, milloin pitää olla kyttäämässä lempisarjan uusinta jaksoa tai monelta pitää mennä nukkumaan, että saa tarpeeksi unta. Aika on myös suhteellista. Osalla jonkun eto homman eli arkiaskareiden tekemiseen menee vartti, toisilla pari tuntia. Toiset käyttävät projektiin kuusisataa tuntia ja toiset tekevät sen valmiiksi kolmessasadassa. Hektisyys saattaa saada aikaan myös mielen metelin. Kaverinkin kanssa ollessa saatamme vilkuilla kelloa ja miettiä, milloin pitää lähteä pois kahvilta, että ehtii takaisin töihin tai seuraavaan paikkaan. Ja tällöin läsnäolo kärsii.

Elämyspedagogiikassa ja Outward Boundin toiminnassa käytetään usein niin sanottua sooloa. Soolo on yksinäisyyttä sekä itsensä ja omien ajatustensa kanssa luonnon keskellä hiljentymistä. Kiireettömyys, yksinäisyyden kokemus ja omien ajatusten rauhallinen läpikäynti antavat sisältöä soolo-harjoitukselle. Silloin pääset viettämään aikaa luonnossa omien ajatustesi kanssa ilman, että sinun tarvitsee miettiä paljonko kello oikein on, tai mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Sooloalue määrätään sinulle ennalta ja sinut haetaan, soolosta riippuen, pois joko tunnin, kuuden tunnin tai jopa päivän tai useamman päästä. Kyse ei kuitenkaan ole selviytymiskamppailusta, vaan tarkoituksena on oman itsensä kokeminen, ilman liikunnan, keskustelun tai muun tekemisen häiritsevää vaikutusta. 

Omassa soolossani koin ajattomuuden erittäin vapauttavaksi. Vain minä, luonto, suoja, ruokaa ja paperia jolle kirjoittaa ajatuksia. Vaikka olin soolossa vain noin kuuden tunnin ajan, oli ajattomuus täysin erilaista, kuin mihin olin normaalisti luonnossa tottunut. Toki ennenkin olin ollut ilman puhelinta, mutta yleensä olin aina ollut tietoinen ajasta jollain muulla konstilla, kuten kellolla. Ilman kelloa olet kuitenkin eri tavalla läsnä itsesi kanssa. Alat tiedostaa enemmän sitä, mitä tunnet ja mitä ajattelet. Tämän takia olisikin hyvä välillä jättää vaelluksilla tai luonnossa liikkuessa pois aika ja tehdä kaikki luonnon oman rytmin mukaan. Ajattomuus on rauhoittumista sekä itsearviointia.

Roosa Sallinen