Työpaikka vuorilla – Haastattelussa suomalainen Urpu Hapuoja

Urpu on kotoisin Iistä Oulun pohjoispuolelta. Hän muutti Norjaan vuonna 1996 ja opiskeli Trondheimin yliopistossa filosofiaa, liikuntaa ja psykologiaa. Vapaa-aika sujui melonnan, kiipeilyn ja suksitouhujen parissa. Rakkaus vuoriin sai Urpun aloittamaan opinnot kansainväliseksi UIAGM / IFMGA / IVBV vuoristo-oppaaksi. Norjassa koulutuksen järjestää NORTIND (Norske tindevegledere). Tällä hetkellä Urpu on aspirantti opas ja valmistunee ensimmäiseksi suomalaiseksi naisvuoristo-oppaaksi. Vuoristo-opaskoulutus on 3-5-vuotinen ja kattaa perusteellisesti kaiken vuorilla ja jäätiköillä liikkumisesta talviseen vapaalaskuun.

Kuvassa Urpu Hapuoja.

 

Missä päin olet ja minkälaisia töitä teet?

Asun vuononrannalla Isfjordenissa Norjan länisrannikolla , vuoristoisella Romsdalin alueella. Teen täysipäiväisesti vuoristo-oppaan töitä omassa firmassa ja freelance muille, sekä lumivyöryteknikon /-tutkijan töitä (NVE / varsom.no ja Skred AS.)

Olet aloittanut opinnot kansainväliseksi UIAGM / IFMGA / IVBV vuoristo-oppaaksi. Missä opiskelet?

Olen tällä hetkellä UIAGM Aspirantti opas. Opiskelu on kurssipohjainen Norjassa ja Alpeilla.

 

Millaista on vuoristo-oppaan arki?

Paljon ulkona olemista, hyvän yleiskunnon ylläpitoa sekä terveydestä huolehtimista, kaikenlaista kiipeilyä ja laskuhommia. Eri alueiden olosuhteiden seuraamista, sekä alan tapahtumien ja muun seuraamista. Retkien suunnittelua ja ehkä yllättävänkin paljon konttorihommaa. Yhteydenpitoa vieraisiin sekä tietysti heistä huolehtiminen kun he ovat retkellä mukana.

 

Millaista on olla naispuolinen opas miesvoittoisella alalla?

Vuoristo-oppaan työ on tosiaan perinteisesti miesvoittoista ja myös macho-kulttuuri on esillä mutta ei ole mitään suoraa estettä etteikö myös naiset voisi näitä töitä tehdä. Täytyy toki olla fyysisesti ja psyykkisesti vahva että kestää rasitukset. Joskus voi olla että naisena täytyy osoittaa ja todistaa enemmän pätevyyttä kuin miehet vastaavassa tilanteessa ja voi kohdata ennakkoluuloja, mutta Norja on yleisesti ottaen melko tasa-arvoinen maa. Meitä on myös nyt useampi nainen alalla ja lisää tulossa, mikä tuo hyvää tasapainoa.

 

Millaisena näet suomalaisen outdoor kulttuuriin ja vuoristokulttuurin? 

En oikeastaan tunne tämänhetkistä suomalaista outdoor kulttuuria kovinkaan hyvin vaikka koitan kyllä seurata. Toivottavasti se on mukavaa retkeilyä, ystävyyttä luonnon kanssa, omien rajojen koettelua, elämyksiä ja yhdessäoloa sekä yhdessä-tekemistä. Ehkä kuitenkin on hiukan sellainen kuva että helposti aletaan suorittamaan ja kilpailemaan. Toivoisin että useampi myös ymmärtää että ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauas että pääsee seikkailemaan vuorille.

 

Millaisia palveluita ja missä tarjoat suomalaisille ulkoilijoille?

Talvisin tarjoan toptur laskuvaellusten opastamista, lumiturvallisuus- ja toptur-kursseja sekä ”workshoppeja”. Myös jääkiipeilyä on ohjelmassa. Kesäisin teen klassisia vuoristo-oppaan töitä eli kiipeilyopastusta vuorilla, mutta myös jäätikkökurssien ja kiipeilykurssien pitoa. Myös helpompien vaellusten opastamista.  Lähinnä toimin täällä Romsdalissa, mutta myös Jotunheimen/Hurrungane, Sunnmøre ja Pohjois-Norja on toimialueita. Kaikenlainen vuoritouhuaminen melkein missä vain, myös kyselyjen mukaan.

 

Mikä on mottosi?

Niitä on ehkä useampia mutta Rooseveltin sanomassa ”Tee mitä voit, sillä mitä sinulla on, siellä missä olet” on kyllä hyvä pointti.

 

Terveiset suomalaisille outdoor harrastajille?

Seikkailu on lähempänä kuin arvaakaan! Monia vuoritouhujen osa-alueita voi harjoitella pienissäkin mäissä, kallioissa ja jyrkänteissä, mutta vain vuorilla oleminen opettaa ”vuori-älyä”. Tärkeää että menee ulos ja tekee, eikä vain lue ja haaveile.

 

Muuta mitä haluat jakaa?

Hyvää talvea kaikille, pitäkää kavereista huolta, ja nähdään vuorilla!

 

Toptur- laskuvaelluksen perusteet naisille

Outward Bound Finland ja Urpu Hapuoja järjestävät nyt kolmannen Toptur- laskuvaelluksen perusteet naisille 13-17.3.2017. Tervetuloa mukaan oppimaan lumiturvallisuusasioita erinomaiselta Urpulta!