Yhdessä vai erikseen? No yhdessä!

Aivan kuin syksyisessä Suomessa yleensä, sää muuttuu päivittäin ja usein saamme nauttia taivaalta laskeutuvasta vedestä sen monissa muodoissa. Todistetusti syksy 2016 ei jää historiaan poikkeuksena tästä, vaan edes niskaan satanut vaihteleva veden olomuoto ei hidastanut Lahden starttivalmennuksen nuorten kanssa järjestettyä Nuorilta nuorille – Retkeilyn ABC kurssin vauhtia. Yhdessä Suomen Urheiluopiston kanssa toteutettu seikkailuprojekti oli osa suurempaa Mun juttu – Meidän tulevaisuus hankekokonaisuutta, johon muun muassa kuuluu uusien taitojen oppimista luonto-olosuhteissa. Tavoitteena projektilla oli toimintaan osallistuminen ja sitä kautta uusien haasteiden kohtaaminen, luonnossa tarvittavien erätaitojen harjoittelu, itseluottamuksen kehittyminen sekä yhdessä tekeminen. Kokonaisuutena projekti haluttiin nähdä mahdollisuutena kokea uutta ja ennenkokematonta.

Katso tarkkaan ja voit lähes aistia sadepisarat poskillasi.

Yhdessä tekemistä ja vilpitöntä iloa

Projektia suunnittelemassa ja valmistelemassa oli Vierumäen luontoliikunnasta kiinnostuneita liikuntaneuvojaopiskelijoita, jotka lopulta pääsivät myös ohjaamaan nuorille toimintapäivät. Seikkaluprojekti koostui kahdesta päivän mittaisesta harjoittelukerrasta Vierumäellä, joiden aiheina oli mm. köysilaskeutumiseen tutustumista, ruoanlaittoa retkikeittimellä sekä tulentekoa puukon ja kirveen avustuksella. Ennen kaikkea kyse oli yhdessä tekemisestä ja rennosta yhdessäolosta. Koko porukasta huokui positiivinen ilmapiiri ja hyvä yhteishenki jo ensimmäisestä päivästä lähtien! Harjoittelupäivien jälkeen suunnittelimme millaisen retken haluamme toteuttaa Repoveden kansallispuistoon. Päädyimme koko päivän kestävään seikkailuretkeen, jonka aikana on yhdessä oloa nuotion äärellä sekä mahdollisuus laskeutua köyden varassa Suomen korkeimmalta kiipeilykalliolta.

Pelkojen voittamisesta voimaa

Köysilaskeutumisharrastuksen voi aloittaa monella tapaa. Tällä kertaa päädyimme ratkaisuun, jossa aloitamme huipulta. Jalat tärisee, kädet hikoaa, selän takana odottaa lähes 50 metrin pudotus. Matka maahan tuntuu loputtomalta. Onnistumisen tunne valtaa kehon ja mielen, kun jokainen mukana oleva vihdoin vuorollaan tuntee maan jalkojensa alla. Näin on selätetty hurjinkin korkean paikan kammo ja tunne itsensä ylittämisestä ottaa vallan. Tämä kokemus jää varmasti mieleen.

Alas pääsee aina, tällä kertaa esimerkillisen rauhallisesti.

Kuten todettua, sää suosi retkipäiviämme parhain mahdollisin tavoin. Saimme niskaan vettä, räntää ja lunta ja osaamme varmasti arvostaa jälleen tulevan kesän lämpöä. Kelistä huolimatta positiivinen fiilis sekä yhdessä tekemisen ilo oli vailla vertaa!

Koko projektin ajan yhdessä oleminen rennolla porukalla muodostui teemaksi toiminnalle. Kokoontumiset nuotion äärellä, niin Vierumäen harjoittelupäivillä kuin retkellä Repoveden kansallispuistossa, oli koko projektin ehdottomia kohokohtia unohtamatta äärimmäistä elämystä roikkuessa narun jatkeena kymmeniä metrejä ilmaa alapuolella!

Retkellä Repoveden kansallispuistossa maiseman oli peittänyt tuhti lumikerros.

 

Kirjoittanut:

Paavo Heinonen, Suomen Urheiluopisto ja Nea Kujala Outward Bound Finland ry

Kuvat:

Joel Nykter

#munjuttuhanke #SuomiOB #munvierumäki #outwardbound #jnykter