Luonto haltuun ja kohti uusia seikkailuja

Kokemuksia rajojen sisältä ja niiden ulkopuolelta

Luonnossa selviytymiseen ja uusiin taitoihin sekä kokemuksiin pohjautuva projekti toteutettiin kokonaisuudessaan keväällä 2016, jonka aikana kohdattiin monta upeaa oppimistilannetta niin yksilöinä kuin ryhmän jäseninä. Projektin tavoitteena oli ensisijaisesti tarjota peruskoulunsa pian päättäville nuorille mahdollisuuksia uusien haasteiden kohtaamiseen ja voittamiseen kuin myös itseluottamuksen ja -tuntemuksen sekä sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Luonnossa tapahtuvien aktiviteettien oli tarkoitus tarjota kokemuksia luontoliikunnasta, opettaa retkeilyn perustaitoja ja luonnon tuntemusta ja siten tukea nuoria siirtymävaiheessa alkaviin jatko-opintoihin.

Kuva 1. Viimeisen aamun ryhmäkuva Nuuksion kansallispuistosta

Projektiin kuului yhteensä kolme erillistä toimintapäivää sekä loppuhuipennuksena kolmen päivän (kaksi telttayötä) vaellus Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Yksittäisten toimintapäivien tavoitteena oli antaa osallistujille mahdollisuus jonkin uuden asian kokemiseen ja itsensä haastamiseen sekä oppia vaelluksella tarvittavia taitoja luonnossa olemisesta. Päivien aikana nuoret pääsivät harjoittelemaan ensikertaa laskettelua tai lumilautailua, kokeilemaan avantouintia ja tulentekoa sekä osallistumaan kaupunkiseikkailuun, jossa jokaisen ryhmän jäsenen panos punnittiin. Projektin suunnittelusta ja ohjaamisesta oli vastuussa OBF:n leirissäkin pitkään vaikuttanut erityisluokanopettaja ja psykoterapeutti Kaisa Pietilä, OBF:n kuukkeli Paavo Heinonen sekä sosionomiopintoihin liittyen harjoittelussa ollut Markku Alus.

Kuva 2. Ennen retkelle lähtöä treenattiin tulen tekemistä ryhmässä Markun ohjeistuksessa

Heti ensimmäisen toimintapäivän aikana laskettelun lomassa ryhmä paljasti oman erinomaisuutensa: helmikuisesta kaato-vesi-räntäsateesta huolimatta nuoret jaksoivat nousta kerta toisensa jälkeen ylös, monesti vain kaatuakseen uudelleen. Jaksamista helpotti suuresti ryhmän sisäinen tsemppaus ja kannustus, jonka voimalla selviäisi tilanteesta kuin tilanteesta. Lopulta kuitenkin oppiminen vei voiton ja pystyssä pysytyt metrit pitenivät, päädyttiinpä lopulta laskemaan jopa isoa rinnettä, joka on melkoinen saavutus jokaiselle ensikertalaiselle! Päivän aikana opittiin uuden taidon lisäksi tärkeitä asioita ulkona pukeutumisesta sekä omien epäluulojen voittamisesta.

Kuva 3. Laskettelua ja lumilautailua ensimmäistä kertaa.

Kevään edetessä ja vaellusretken lähestyessä alkoi tapaamisten fokus siirtymään erätaitoihin, kuten nuotion sytyttämiseen, teltan pystytykseen ja trangian käyttöön. Näistä ensimmäistä harjoiteltiin Vantaan Kuusijärvelle suuntautuneella päiväretkellä, joka huipentui mahdollisuuteen kokeilla avantouintia raikkaassa muutaman asteen pakkasessa suoraan saunasta. Ensimmäisen isovarpaan veteenkastamisen jälkeen kuullut ilon kiljahdukset vaihtuivat nopeasti vahvaan tahtoon kokeilla omia rajojaan hyisessä vedessä. Jälleen ryhmän toisiaan tsemppaava ilmapiiri siivitti useimmat kaulaa myöten veteen, monet jopa uimavetoja vetämään. Jälleen yhtä kokemusta rikkaampana oltiin valmiita jo itse retken valmisteluun.

Retkeä edeltävät päivät käytettiin tehokkaasti vaelluksella tarvittavien taitojen harjoitteluun. Teltan pystytys, trangian käyttö sekä retkiruokien asettaminen rinkkaan sopiviin pakkauksiin sujui ryhmältä jo lähes rutiinilla. Tältä osin jokaiselle nuorelle kehittyi riittävästi itsevarmuutta ja -luottamusta liittyen omaan pärjäämiseen luonnossa. Alkuharjoittelut osoittautuikin hyödyllisiksi ensimmäiseen leiripaikkaan päästyä, jolloin pienryhmien toimivuutta vasta todenteolla testattiin.

Kuva 4. Liekö ryhmän telttailutekniikassa vielä hiomista: “mistä tänne telttaan pääsee sisään”? (taisi kyseessä olla kuitenkin käpyjen poisto-operaatio makuusijan alta)

Leirin kenties suurin anti ainakin ohjaajien näkökulmasta koettiin iltapiirien yhteydessä nuotion äärellä, jossa nuoret pohtivat vuorollaan omaa oppimistaan, ryhmän toimimista sekä retken tapahtumia yleisesti. Kyky reflektoida omia tuntemuksia ja ajatuksia raskaan päivän päätteeksi on monilla piilossa, mutta sen löydettyään, oman pään asettamat rajat jäävät historiaan. Erään pojan sanoin:

”No tänään oli kyl tosi rankka päivä mut mä oon oppinut itestäni et joskus mun päässä tuntuu siltä etten mä osaa tai jaksa, niin kyl mä sit jaksanki. Tänää musta tuntu etten olis jaksanu kävellä rinkan kanssa koko päivää mut kyl mä sit jaksoin, tuntuu hyvältä.”

Kuva 5. Luonnonestetiikkaa ihailemassa suoalueella täysikuun valossa

Tärkeä osa koko projektia oli tehdä sinunkaupat luonnon kanssa ja kenties sytyttää pieni kipinä luonnon tarjoamista mahdollisuuksista Suomessa. Aihetta käsiteltiin keskusteluissa kestävästä kehityksestä, ympäristöystävällisestä asenteesta sekä luonnon tarjoamista antimista. Tietysti myös asuminen ja jatkuva oleminen maastossa kolmen päivän ajan oli omiaan herättämään kiinnostusta. Ja kiinnostusta aiheeseen löytyikin, nimittäin muutamat nuorista olikin jo lähdössä heti vaelluksen jälkeisellä viikolla uudelle telttaretkelle!

Kuva 6. Ryhmästään ylpeät kurssin kuukkelit Paavo, Markku ja Kaisa

Kaikessa kokonaisuudessaan projekti tarjosi nuorille mahdollisuuden tutustua luontoon sen monissa muodoissaan, itseensä sekä yksilönä että ryhmän jäsenenä ja miettiä tulevaisuuttaan peruskoulun jälkeen. Asiat tiivistyikin retken jälkeisessä valokuvien katselu sessiossa, jossa esille nousi vahvasti eteen tulevien haasteiden ratkaisu, ympärillä olevan ryhmän tarjoama tuki ja voima sekä omien voimavarojen hyödyntäminen, niin henkisten kuin fyysistenkin. Jos saappaat jäävät suohon kiinni, aina löydät tiesi parempaan. Kiitos Vesalan koulun 9E ja tsemppiä uusiin haasteisiin!

Kynän varressa:

Paavo Heinonen, OBF ohjaaja