Top Tur – naisten laskuvaelluksen perusteet

Kurssikokemus Norjasta

Lähdin toptur-reissulle, koska halusin tajuta enemmän lumivyöryistä ja muista vaaroista sekä oppia suunnittelemaan vuorireissuja itsenäisesti. Olen laskenut enemmän ja vähemmän koko ikäni ja offarikokemusta on parin vuoden ajalta. Itse laskemisesta oli siis ennakolta jo kokemusta, mutta sitten kaikesta muusta ei muuten, kuin ”sivusta kuuntelemisesta”.

Viikon kurssin aikana saimme todella monipuolisesti oppia lumivyöryihin vaikuttavista asioista, reittien suunnitteluista, säätiedotusten ja vyöryvaroitusten tulkitsemisesta, toimimisesta hätätilanteissa (piipparitreeniä sekä kaverin auttamista loukkaantumis- tms. tilanteessa) sekä ihan perushaikkaamisesta ja laskulinjojen suunnittelusta.

Päivät menivät oikeastaan siinä, että aamusta alkuiltaan oltiin vuorilla ja sitten illalla suunniteltiin seuraavan päivän reittejä. Eli hyvin simppeliä elämää 🙂 Pääpaino viikossa oli oppimisessa ja useimmiten päivien aikana ei ehditty edetä kovin korkealle, koska aikaa meni myös lumen tsekkailuun ja erilaisten treenien läpikäymiseen. Mutta tokihan ne hyvät laskut aina sitten kruunasivat päivät.

Viikko oli todella onnistunut! Sain paljon oppia ja itseluottamusta näihin hommiin. Porukka oli myös mukava ja meillä kävi kyllä siinä mäihä, että siellä oli hyvin lunta. Kouluttaja (Urpu Hapuoja) oli todella pätevä ja tunsi seudut kyllä todella hyvin ― milloin tahansa menisin hänen kurssilleen uudestaan tai ottaisin oppaaksi muuten.

Ja sitten täytyy vielä mainita maisemat, on kyllä upeaa seutua.

-Mari

Top Tur – naisten laskuvaelluksen perusteet kurssi toteutettiin maaliskuussa 2016 Romsdalenissa.