Live Healthy Be Wealthy- Kurssi, Eramus + ja Outward Bound Croatia!

Kerrottakoon hiukkasen taustaa siitä kuka on kynän päässä. Olen 25-vuotias kauppatieteiden opiskelija, jonka sydän lepää luonnossa ja kaikessa siihen liittyvässä. Opiskelen Virossa, Tarton yliopistossa kolmatta vuotta ja tarkoitus olisi valmistua ensi keväänä. Ennen yliopistoa suoritin Suomen Urheiluopistolla liikunnanneuvojan tutkinnon. Erikoistumiseni on liikuntayrittäjyydessä (Inhoan muuten ”yrittäjä” –sanaa: muuttaisin sen välittömästi tekijäksi, jos olisin siihen valtuutettu. Ei firman tekijän tarvitse yrittää mitään, hänen tulee tehdä.) ja luonto ja elämysliikunnassa. Tänä kesänä teen opintoihini kuuluvaa työharjoittelua Outward Bound Finlandille.

Missä siis olin ja keitä oli seuranani? Live Healthy Be Wealthy –kurssi järjestettiin Kroatiassa ja kurssin kesto oli kymmenen päivää. Kurssin järjestivät Outward Bound Croatia ja Erasmus+. Kurssin tavoite oli antaa osallistujien pohtia omaa suhdettaan liikuntaan, ruokailutottumuksiin ja elämäntapoihin. Pohdinta toteutettiin erilaisilla työpajoilla, leikeillä ja liikunnalla. Kahden ensimmäisen päivän aikana tutustuimme toisiimme leikkien ja tehtävien ohessa. Kurssin loppupuolella porukka ja ympäristö olivat tulleet jo tutuiksi ja työpajoissa puuhastelu tuntui luontevalta. Osallistujat tulivat Bulgariasta, Suomesta, Tsekeistä ja Italiasta. Osallistujia per maa oli viisi. Erasmus+ projektin hengessä tyttöjen ja poikien määrän tuli olla jotakuinkin sama, mutta tähän projektiin jakaumaksi muodostui neljä poikaa ja kuusitoista tyttöä.

Kurssi järjestettiin Trenkovassa. Tässä pienessä maalaiskylässä asustaa yhdeksänsataa ihmistä ja lähin kaupunki, Pozega, joka on pitkään toiminut armeijan (ja aikoinaan myös temppelinritareiden!) koulutuspaikkana, sijaitsee viidentoista kilometrin päässä. Pääkaupunkiin, Zagrebiin, on noin kahden tunnin bussimatka.

Trenkova on hieno paikka!  Kylä sijaitsee maatilojen ympäröimässä laaksossa. Aamulenkillä pystyi ottamaan varaslähdön aamiaseen paikallisten luumupuista. Kylässä on kaksi kyläkauppaa ja paikallinen motelli johon kaikki kaksikymmentä kurssin jäsentä oli majoitettu. Motelli toimi paikallisten kohtauspaikkana, niin aamukahville, lounaalle, iltapäivän oluelle tai yön karaokelle. Pieni joki virtaa kylän keskellä. Valaistusta yöllä on vähän, mikä oli onni, sillä saimme monena iltana nauttia täydellisestä tähtitaivaasta samalla kun mietiskelimme päivän harjoitteita ja tutustuimme uusiin ystäviimme.

Lähes jokaisen päivän aloitimme yhteislenkillä. Tämä toiminta oli täysin kurssilaisten oma-aloitteisesti järjestämää. Aamuseitsämältä ilma oli optimaalinen juoksemiseen. Keskustelimme ja tulimme nopeasti siihen tulokseen, että juokseminen on todella yksi parhaimpia tapoja tutustua ympäristöön vieraassa paikassa. Parasta vielä: se on myös yksi helpoimpia urheilulajeja matkaajalle. Siihen tarvitsee vain lenkkarit. Juokseminen oli yhdistävä tekijä, jonka kautta oli helppoa saada ystäviä ja tutustua heidän kulttuureihinsa.

Ilma oli mainio. Päivälämpötila huiteli keskimäärin kolmenkymmenenyhden asteen paikkeilla. Tuossa kelissä varjoon hakeutuminen oli aina vaistonvarainen reaktio. Yölläkin lämpötila pysyi kahdenkymmenen asteen paremmalla puolella.

Kurssin kymmenestä päivästä lähes jokainen toimi samalla kaavalla: Aamiainen, aktiviteetti, lounas, siesta, aktiviteetti, illallinen ja vapaa- aika. Aktiviteetit toimivat kurssin puheenavaajina. Keskustelu liikunnasta, ruokavaliosta ja elämäntavoista lähti käyntiin leikeistä, draamasta, työpajoista ja itse liikuntasuorituksista. Leikeissä korostettiin liikuntaa ja ryhmähengen rakentamista. Työpajoissa paneuduimme tarkemmin elämäntapoihin liittyviin aiheisiin. Ruokatyöpajassa esimerkiksi kiersimme eri rasteilla ja paneuduimme eri ruokatrendeihin, pikaruokaan, kasvisruokaan ja raakaruokaan. Kurssilla teimme pienimuotoisen vaelluksen, suunnistimme, teimme köysitasapainoilua (slagline) ja  me pojat pääsimme pelaamaan paikalliseen jalkapalloturnaukseen. Huolto- ja kannustusjoukot olivat maailmantasoa, mutta poikien timanttitaktiikka kentällä jätti vielä toivomisen varaa.

Liikunnan ja ruan lisäksi kurssilla paneuduttiin paikalliseen kulttuuriin. Pozegan kaupunki tuli erittäin tutuksi City Boundin avulla. City Boundissä joukkueille annetaan tehtävälista, joka tulee toteuttaa kaupungissa. Tehtävät vaihtelivat luontokuvaamisesta aina keitetyn kananmunan löytämiseen tai julkisella paikalla laulettavaan yhteislauluun (oli muuten yllättävän vaikeaa löytää laulua, jotka kaikki eri kulttuurien edustajat tiesivät. Päädyimme laulamaan Kulkuset kulkuset) Saimme myös etuoikeuden päästä tutustumaan paikalliseen viinituottajaan. Kutjevon viinikellareissa on aloitettu viinin teko vuonna 1232. Viininmaistamisen lisäksi saimme kuulla ajanvärjäämiä legendoja ja tarinoita kellarin historiasta ja sen eri vaiheista.Kurssin toiseksi viimeisenä päivänä koko kurssi järjesti Flashmobin Pozagan keskustassa, teemana oli tietysti liikunta!

Kroatian kulttuuri tuli osallistujille tutuksi olinpaikan ansiosta, toisten maiten kulttuuriin tutustuimme aamulenkkien lisäksi iltaisin. Jokaiselle maalle oli varattu oma ilta, jolloin maat esitellivät oman kulttuurinsa urheilulajeja, yleistietoa ja leikkejä. Yksi ilta oli pyhitetty kokonaan kaikkien kulttuurien-illaksi, jossa jokaisen maan edustajat esittelivät omia ruokiaan ja tekivät pienen esityksen omasta maastaan. Kerrottakoon, että suomalaiset saivat rauhassa syödä itse kaikki tuomamme salmiakit, kun eivät muille kurssilaisille kelvanneet. Savustetut muikut tosin menivät kaupan.

Kurssi oli ikimuistoinen. Kahdenkymmenen henkilön ryhmä muodostui tiiviiksi joukkueeksi, joka yhä pitää yhteyttä toisiinsa internetin välityksellä. Kiitos kurssista kuuluu Outward Bound Kroatialle ja kurssille osallistujille! Mikäli kiinnostuit tästä kirjoituksesta ja haluaisit lähteä itsekkin tällaiselle kurssille, vapaa ehtoistyöhön EU:n sisällä tai organisaatiosi haluaa lähteä mukaan samanlaisiin projekteihin, niin saatte lisätietoja alla olevista linkeistä!

Salto youth portal  https://www.salto-youth.net/

Erasmus+ programme guide http://ec.europa.eu/…/d…/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

Workaway  http://www.workaway.info/

 

–          Ville Kuusisto