Kajakkireissulla Norjassa

Tamperelainen meloja Antti Jore oli mukana Outward Bound Finland ry:n seikkailuretkellä Norjassa. Matka oli huikea ja kokemukset unohtumattomia.

Matkaan kohti Norjan läntisintä saarta lähti kahdeksan kokenutta melojaa ja ryhmän vetäjä Petri Sutinen. Vaatimuksena oli eskimokäännöksen osaaminen sekä nippu muita taitoja. Jore tiesi pärjäävänsä teknisellä osaamisellaan sekä rämäpäisyydellään, vaikka kilometrejä kajakissa ei ollutkaan kertynyt aivan niin paljon kuin muilla.

Jo pelkästään reissun kohde kiinnosti. Moskenstraumenia ei ollut aikaisemmin ylittänyt yksikään suomalainen ryhmä. Paikka on yksi maailman suurimmista merivirroista, ja äärimmäisen vaarallinen. Ylitykseen tarjoutuu lyhyt ikkuna, joka on käyttettävä, tai saattaa käydä huonosti.

Ja vielä kun soppaan lisättiin huippumeloja Petri Sutinen johtamaan ryhmää, mukaan ei lähtemistä tarvinnut kauan miettiä.
– Luonto Norjassa on uskomattoman hienoa.

Reissu ylitti kaikki odotukset ja ehdottomasti yksi kesän ehdottomia kohokohtia.

Tunteet esiin

Jore kehuu ryhmää mahtavaksi. Taitava ryhmä takasi turvallisuuden tunteen.
Vaikka suuri osa tunsi toisensa jo etukäteen, oli puheliaaseen ja sosiaaliseen porukkaan helppo päästä mukaan. – Olen introvertti. Minun on hyvä olla porukassa, jossa muut hoitaa puhumisen ja minä saan vain imeä kaiken itseeni.

OBF ry on elämyspedagoginen yhdistys, ja vaikka kyse olikin kaikille avoimesta seikkailuretkestä eikä varsinaisesta elämyspedagogiasta, käytiin kaikki tunteet yhdessä läpi. Aluksi hiljainen mies vieroksui tapaa käsitellä päivän aikana kertyneitä fiiliksiä yhdessä. Lopulta juuri näistä hetkistä muodostui yksi reissun kohokohdista Jorelle.

– Hetket oli aivan mahtavia. Huomasi että kaikkia jännittävät samat asiat ja kaikilla oli samanlaisia ongelmia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joka päivä uusi haaste

Jännitys saa puheliaankin porukan hiljaiseksi.
– Sinä aamuna kun lähdimme ylittämään Moskenstraumenia, kaikki olivat hiljaisia ja kauhusta kankeana. Mutta pelko hävisi, kun toiminta alkoi.

”Aaltojen välissä näkyi pohja. Kun lohkareet liikkuivat, kuului jylinä kilometrejen päähän.” – kuvaili ryhmän johtaja Sutinen paikkaa pahimmillaan aikaisempien kokemustensa perusteella.
Paikka on vaarallinen ja ajoitus täytyy olla täydellinen. Muuten käy huonosti. Olosuhteet voivat muuttua hetkessä.
– Vähän jäi hampaankoloon. Ei nähty paikkaa pahimmillaan. Tuntui kuin olisi kiehuvassa kattilassa melonut. Pinnalla oli pientä värettä.

Seuraavana päivänä oli edessä pitkä avomeren ylitys. Osa ryhmästä koki ylityksen olevan pikemminkin välttämätön paha kuin elämys, mutta Jorelle Røst Havet:in ylitys oli jopa jännittävämpi.
– Edessä oli kymmeniä kilometrejä avomerta. Ei pitkään aikaan näkynyt ympärillä mitään.

Viimeisenä päivänä Jore sai kokea vielä jotakin uutta. Røstin saarella ryhmä harrasti aaltosurffausta. Saarella on useita tidal-race kohtia, joissa virtaus ja aallokko kohtaavat ja muodostavat huikeita aaltoja, joiden harjalla pystyi ”surffaamaan”.
– Se oli todella vaikeaa. Jos huonosti kävi, joutui veden alle pyöritykseen. Siinä kohtaa eskimokäännöksen hallinta voi tuntua palkitsevalta. Kun kaikki menee nappiin, voi aallon mukana matkustaa kymmeniä metrejä, ja kovaa.

Reissu ylitti Joren odotukset.
Järjestelyt olivat viimeisen päälle hyvin tehty, kohde mielenkiintoinen ja porukka loistava.
Reissun top 3:een Jore luetteleekin ryhmän vetäjän Petri Sutisen, Norjan huikean luonnon ja jokailtaiset yhteiset tunteiden tuuletukset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA