Luonto opettaa ja koulii

Luonto on paras opettaja ja paras vastus, koska sen edessä on seistävä juuri sellaisena kuin olet. 
Minusta jokaisen olisi hyvä käydä kerran elämässään vaelluksella ja yöpyä metsässä, koska siinä oppii paljon luonnosta ja myös itsestään, toteaa Tauno Koljonen.

Tauno Koljonen oli yksi niistä nuorisotyön edustajista, jotka lähtivät 1990-luvun alussa vierailulle saksalaiseen outward bound -kouluun. Innostus outward bound -toiminnan ajatusmaailma tuntui heti omalta ja siksi innostus oli alusta asti valtava. Näin Hyvärilän kurssikeskuksen perustaja Tauno Koljonen yhdessä muiden aktiivisten nuorisotyön ammattilaisten kanssa perusti myös Suomeen oman yhdistyksen Outward Bound Finland ry. Suomessa elämyspedagogista kurssitoimintaa järjestävä yhdistys perustettiin ensisijaisesti nuorisotyön tarpeita ajatellen ja siksi OBF ry:n ensimmäiset kurssit olivat ohjaajakoulutuksia.

Tauno jäi pian eläkkeelle Nurmeksen nuoriso-ohjaajan virastaan, kun OBF ry:n toiminta oli saatu vakaaksi. Silti elämyspedagogiset aatteet ja luonto ovat seuranneet Taunon matkassa aina tähän päivään saakka. 83-vuotiaalle Taunolle Hyvärilä ja OBF ry. ovat kuin lempilapsia. Nurmeksessa sijaitsevaa Hyvärilän kurssikeskusta pidetään yhä OBF ry:n kotina, vaikka yhdistyksen kotipaikka on nykyään Lahti.

Luonto on ollut aina tärkeä osa Taunon arkea. Hän kulkee paljon metsissä ja vie vieraansakin usein luonnonhelmaan, pois kaupunkien ja maanteiden hälinästä. Taunolla on paljon luontokertomuksia takataskussaan, mutta yksi on jäänyt hänelle erityisesti mieleen: eräänä kesäisenä päivänä Tauno oli koiransa kanssa metsällä. Koira oli juossut omia menojaan eikä ollut palanut, vaikka hän sitä huutelikin. Siksi Tauno päätti heittäytyä hetkeksi sammaleelle pitkäkseen. Hän katseli kaikessa rauhassa taivaalla lipuvia poutapilviä ja korkealle kohoavia honkia. Aurinko paistoi jo lännen suunnasta, kun Tauno huomasi nukahtaneensa sammalmättäälle useaksi tunniksi. Hän tajusi, ettei koirasta kuulunut edelleenkään mitään ja ehti jo huolestua. Istumaan noustessaan hän huomasi, että koira olikin palannut hiljakseen nukkuvan isännän luokse ja pistänyt mutkattomasti itsekin maaten Taunon jalkojen juureen.

Luonto tarjoaa siis elämyksiä myös niille, joille se on tuttuakin tutumpi!

Kirjoittaja: Elina Pylsy

#SuomiOB           Outward Bound Suomessa 20 v Juhlavuoden seminaari!