WMA 2012 kurssimuistoja

WMA ensiapukurssit Hyvärilän matkailu- ja nuorisokeskuksessa Nurmeksessa ’apinan’ näkökulmasta

Vuosi sitten otin ensimmäisen askeleeni kohti entistä turvallisempaa retkeilyä käymällä Wilderness Medical Associates:n kouluttajien johdolla ensimmäisen WAFA-kurssini (Wilderness Advanced First Aid). Outward Bound Finlandille, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Niittylahdelle sekä Hyvärilälle jo perinteeksi muodostuneet WMA kurssitukset toteutuivat jälleen marraskuussa amerikkalaiskouluttajien Fay Johnsonin sekä Darren Stokesin johdolla. Loistavan edellisen vuoden WAFA-kokemuksen jälkeen päätin lähteä päivittämään osaamistani Wilderness First Responder –tasolle käymällä Bridge (WAFA to WFR) -kurssin.

Muutaman mutkan kautta päädyin Hyvärilään seuraamaan jo Bridge kurssia edeltävää WAFAa. Outward Boundin leivissä roolini oli pitää huoli, että kouluttajamme viihtyvät sekä kurssin arki rullaa ilman suurempia ongelmia. Loppupeleissä löysinkin itseni kerta toisensa jälkeen näyttelemästä milloin minkäkinlaista roolia aina hypotermisesta sääriluun avomurtumaan, joten suurimman osan ajasta olinkin ”tajuttomana”. Samalla huomasin, kuinka opettavaista onkaan näytellä potilasta, sillä oireet kertaantuvat ja samalla pystyt seuraamaan pelastajien toimia vierestä sekä miettimään mitä itse tekisit toisin.

Kun Bridgen ensimmäinen päivä koitti, oli aika vaihtaa ”apinan” rooli normaaliksi kurssilaiseksi. Odotuksissa oli suuria case-tilanteita, joissa maskeeraukseen sekä näyttelijöiden taustatietoihin on panostettu. Ja tämä todella toteutui. Haastavia ensi-apu tilanteita, joissa pääsi haastamaan itseään tuli kerta toisensa jälkeen. Suurimman haasteen kohtasin kuitenkin edellistä viimeisenä päivänä. Ohjelmassa oli viimeinen suuri simulaatio, jossa 16 pelastajan oli tarkoitus löytää sekä pelastaa 8 loukkaantunutta henkilöä. Omalle osalleni napsahti rooli toimia koko pelastusoperaation johtajana – ns. Incident Commanderina. Tehtäväni oli jakaa jokaiselle pelastajalle rooli, organisoida avun saantia sekä olla yhteydessä onnettomuuspaikalta hätäkeskukseen. Käytännössä suunnitteluvaiheen jälkeen kommunikoin enää vain kahden kenttäjohtajan sekä hätäkeskuksen kanssa. Toisin sanoen annoin kolmen radiopuhelimen laulaa vuorotellen ja yritin samalla pysyä itse kärryillä tapahtumista. Kokemuksista ja palautteesta päätellen tiimimme toimi suhteellisen hyvin. Itselleni tämä oli erittäin hyödyllinen ja antoisa kokemus suuresta johtamistilanteesta.

WMA kurssien suurta antia on joka vuosi paitsi laadukas koulutus, myös tutustuminen uusiin alan tekijöihin. Tänäkin vuonna mukana oli kansainvälisiä osallistujia Suomen lisäksi mm. Ruotsista, Saksasta, Yhdysvalloista sekä Uudesta-Seelannista. Jokailtaiset rakentavat keskustelut ja tarinat omista kokemuksista ja kulttuureiden eroista olivat jopa niin antoisia, että välillä meinasi oppikirjakin unohtua. Saatettuani Fayn ja Darrenin takaisin Helsinki-Vantaan porteille aamuyön pikkutunneilla, en voi muuta kuin kiittää tapahtuneista ja odottaa innolla seuraavia haasteita! Kuitenkin toivoen, että juuri opittuja taitoja en joudu ikinä käyttämään tositilanteessa..

 Tavataan!

-Paavo-