• Suomeksi
 • In English
Seikkailukasvatuspäivät 2016 » Tilaa uutiskirje

Top Tur - laskuvaelluksen perusteet naisille

AIKA: 5-9.3.2018 + matkustuspäivät

PAIKKA: ROMSDAL, NORJA

PÄÄOHJAAJA: URPU HAPUOJA

RYHMÄKOKO: max 6 HLÖÄ

HINTA: 590€ 

Haluatko oppia itsenäiseksi toptur-mimmiksi?

Tekeekö mielesi nautiskella koskemattomasta lumesta hiihtokeskuksien hälinän ulottumattomissa? Tämä toptur-kurssi on tarkoitettu naisille, jotka haluavat oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan omia laskuretkiä itsenäisesti ja “metsästää” päivänhienointa lunta. Kurssi rakentuu viiden päivän kokonaisuudesta sekä matkustuspäivistä. Tähän 5-päiväisen kurssiin kuuluvat varustetietous, kiipeämis- ja laskutekniikka, retkien suunnittelu ja kartan käyttö, vyörytietous ja viisi hienoa retkeä upeissa maisemissa elämyspedagogisella otteella. Kurssi antaa turvallisen pohjan ottaa tärkeät ensiaskeleet itsenäiseksi toptur laskijaksi.  

 Top tur, Romsdal, Norway


Romsdal ja Sunnmøre ovat laskuvaelluksien eli “topptur”-alueiden ehdotonta aatelia. Kausi on yleensä joulukuusta toukokuuhun, mutta esimerkiksi Trollstigen-tieltä pääsee skinnaamaan ja laskemaan mäkeä aina kesäkuun puoleen väliin saakka. Laskuvaelluksiin osallistuminen vaatii oikeanlaiset varusteet: sukset joissa kävelyn mahdollistava side sekä nousukarvat ja monot. Lautailijoilla täytyy olla lumikengät tai splittilauta nousukarvoilla sekä kokoonmenevät sauvat.

TAITO- JA KOKEMUSVAATIMUKSET

 • Osallistuja pystyy laskemaan punaisia rinteitä sujuvasti
 • On laskenut pehmeää lunta eli puuterilunta aikaisemmin
 • Hyvä peruskunto
 • Aikaisempi vaelluskokemus on eduksi
 • Kysy jos olet epävarma taitotasostasi

KURSSIN TAVOITTEET

*Antaa valmiudet omien vaelluslaskujen suunnitteluun ja toteutukseen sekä itsenäisten valintojen tekemiseen talvisessa vuoristossa
*Hienoja ja turvallisia suksi- ja lautaretkiä lumisilla vuorilla
*Hyvää lunta, kauniita maisemia sekä uusia laskuelämyksiä

Tavoitteiden saavuttamiseksi käymme läpi seuraavat aiheet ja teemat:

Kiipeämis- ja laskutekniikat
Kartan käyttö
Vyörytietous
Maasto
Liikkumismallit
Lumi ja sää
Ihmiset vuorilla
Kaverinpelastus
Lumivyöryvaroituksien /-tiedotuksien käyttö

Jokaisena päivänä menemme vuorelle ja teemme topturin. Päivät ovat noin 8 h. Opettaminen tapahtuu retkillä sekä ylös- että alaspäin mentäessä. Päivien aiheet ja teemat rakentuvat toistensa päälle ja toistamme monia tärkeitä asioita useampaan kertaan. Kysymyksille on aina tilaa!

VASTUUOHJAAJA

Urpu Hapuoja

Urpu on kotoisin Iistä Oulun pohjoispuolelta. Hän muutti Norjaan vuonna 1996 ja opiskeli Trondheimin yliopistossa filosofiaa, liikuntaa ja psykologiaa. Vapaa-aika sujui melonnan, kiipeilyn ja suksitouhujen parissa. Rakkaus vuoriin sai Urpun aloittamaan opinnot kansainväliseksi UIAGM / IFMGA / IVBV vuoristo-oppaaksi. Norjassa koulutuksen järjestää NORTIND (Norske tindevegledere). Tällä hetkellä Urpu on aspirantti opas ja valmistuu ensimmäiseksi suomalaiseksi naisvuoristo-oppaaksi. Vuoristo-opaskoulutus on 3-5-vuotinen ja kattaa perusteellisesti kaiken vuorilla ja jäätiköillä liikkumisesta talviseen vapaalaskuun. Norjassa koulutukseen sisältyvät myös tasaisemmat hiihtovaellukset. Urpu on lisäksi hiihdonopettaja ja takana on 7 työkautta hiihtokouluissa.

RYHMÄ

TopTur -kurssille otetaan max. 6 henkilöä. Ikäraja kurssille on 18 vuotta. 

RUOKAILUT

Jokainen vastaa omista ruuistaan matkan aikana. Majapaikassa on mahdollisuus laittaa omia ruokia tai nauttia kaupungin ravintoloiden palveluista.

KOKOONTUMINEN

Ryhmä kokoontuu ja tapaa ohjaajan majapaikassa 5.3.2018 klo 9:00.  

MAJOITUS

Majoitumme Åndalsnesin/Romsdalenin leirintäalueella tai vastaavassa. Majoittuminen on varattu ajalle 4-10.3.2018. Vahvistus majapaikasta tulee lähempänä kurssia.

http://www.andalsnes-camping.com

http://www.romsdallodge.com/   

http://www.trollstigenresort.com/

http://www.romsdalseggencamping.no/

MATKUSTAMINEN

Parhaiten Romsdalenin laaksoon etelästä matkustaa Helsingistä tai Turusta laivalla Ruotsiin esimerkiksi Tukholmaan tai Kappelskäriin. Laivan jälkeen suuntaa matka kohti Åndalsnesin kaupunkia Ruotsin läpi. Ruotsin ja Norjan rajalla on isoja kauppakeskuksia, jonne kannattaa pysähtyä ruokakauppaan esimerkiksi Charlottenbergin ostoskeskuksesta löydät varmasti kaiken tarvittavan. Ajo Tukholmasta Åndalsnesiin kestää noin 11 tuntia.

Linkki karttaan: https://goo.gl/maps/eW5uJJCeF4C2

VARUSTEET

Jokainen vastaa kurssilla vaadittavista varusteistaan.

 • -Sukset tai splittilauta + nousukarvat/lumikengät
 • -Sauvat / Teleskooppisauvat
 • -Kompassi (mieluiten kaltevuusmittari eli inclinometri –kompassi, jolla voi mitata jyrkkyyksiä)
 • -Lumivyörylähetin eli piippari, lapio ja sondi
 • -Reppu 30-40l
 • -Kartta (voi ostaa paikanpäältä)
 • -Karttapussi
 • -Muistiinpanovälineet

Sukset ja niihin sopivat nousukarvat, monot ja sauvat voi vuokrata tarvittaessa Romsdalenista 400NOK /päivä. Splittilautoja ei ole vuokralle, mutta lumikenkiä löytyy.

Tarkempi varustelista lähetetään infokirjeen mukana.

VAKUUTUKSET

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Osallistujalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, ja vakuutustodistus tulee esittää matkan järjestäjälle pyydettäessä. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

HINTA

Kurssin hinta 590€ / hlö

Sisältää:

 • Kouluttajan palvelut
 • Majoituksen
 • Toiminnan vastuuvakuutuksen

Lisähinnasta voimme järjestää yhteiskuljetuksen, vuokraamme auton ja varaamme laivamatkan. Kustannukset jaetaan reilusti yhteiskuljetuksen tilanneiden kesken. Huom. ajamme auton itse Norjaan. Lähtö Helsingistä tai Turusta lauantai-iltana 11.3 ja paluu seuraavan viikon lauantaina, laiva on perillä sunnuntaiaamuna.

Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä tarvitsetko kuljetusta vai saavutko paikalle omin päin. Hintaan vaikuttaa osallistujien määrä.

Hinta-arvio, joka jaetaan osallistujien kesken: Laivamatka autolla n. 350€, polttoaine n. 400€, autonvuokra n. 600€.

ei sisällä:  

 • Kurssilaisten varusteita
 • Kurssilaisten ruokailuja
 • Kurssilaisten tapaturmavakuutusta

ILMOITTAUTUMINEN JA ENNAKKOMAKSU

Ilmoittautumiset 4.2.2018 mennessä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu 150€, joka lähetetään laskulla ilmoittautuneille.

Ilmoittaudu kurssille

MUUTA

Koulutuksen toteutuminen, joka edellyttää minimimäärän ilmoittautuneita, varmistuu viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Jokaiselle ilmoittautuneelle lähetetään lisätietoja viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen tarvittavista varusteista sekä ajo-ohjeet kurssipaikalle.  

PERUUTUSEHDOT

Jos peruutus tapahtuu vähintään kuusi viikkoa ennen retkeä, ennakkomaksu palautetaan.

Jos peruutus tapahtuu 2-6 viikkoa ennen retkeä, järjestäjä perii 50 % osallistumismaksusta.

Peruutuksen tapahtuessa kaksi viikkoa ennen retkeä tai lähempänä, järjestäjä perii osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

*Outward Bound Finland ry tulee pidättämään oikeuden ohjaajien, kouluttajien ja kurssipaikkojen vaihtamiseen.

TURVALLISUUS

Jokaisen osallistujan on kurssin luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan koulutuksen luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Turvallisuuden vuoksi keräämme osallistujien terveystiedot ennen kurssia. Lähetäthän ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse. Terveystietolomakkeen voit ladata täältä.

TIEDUSTELUT

Outward Bound Finland:
toimisto@outwardbound.fi
+358 40 5050 355

Lue viime vuosien kurssikertomuksia: 

www.outwardbound.fi/blogit/kurssikertomuksia/top-tur-kurssilla- 

http://www.outwardbound.fi/blogit/kurssikertomuksia/top-tur-naisten-laskuvaelluksen-perusteet-kurssikokemus

VUORET ROMSDALISSA

Tässä on muutama esimerkki Romsdalin alueen klassikko toptur-vuorista. Kaiken kaikkiaan vuoria löytyy jokaiseen makuun: pieniä ja suuria, lyhyitä ja pitkiä retkiä, loivempia mäkiä vyöryvaarallisille päiville ja jyrkempiä laskuja, kun olosuhteet ne sallivat. Alueesta löytyy norjankielinen opaskirja Toppturer i Romsdalen, jonka on kirjoittanut paikallinen vuoristo-opas Halvor Hagen. Kirjan voi hankkia useasta nettikaupasta.

Nonstind (1573 m, 1200 nousumetriä). Hesten (1610 m, 1250 nousumetriä).

Smørbottfjellet (1188 m, 880 nousumetriä). Skarven (1048 m, 750 nousumetriä).

Galtåtind (1124 m, 1000 nousumetriä). Kirketaket (1439 m, 1340 nousumetriä).

Blånebba (1320 m, 950 nousumetriä). Juratind (1712 m, 1550 nousumetriä).

MISTÄ OIKEIN ON KYSE?

Englantilaiset sanovat skitouring, alpeilla puhutaan randonnée-hiihdosta ja skandinaviassa käytetään topptur tai toptur sanaa kuvaamaan laskuvaelluksia. Tätä kirjoittaessani olen ollut yhteydessä suomenkielen maisteriin, ja hänen tietämyksensä mukaan

vakiintunutta ja virallista suomenkielistä sanaa ei vielä ole. Onko se sitten laskuvaellus, laskuretki, hiihtovaellus, toptur tai vielä jotain muuta, jää seuraavien vuosien ratkottavaksi.

Tyypillinen toptur-päivä alkaa tee- tai kahvikupin kanssa säätiedotuksia tutkiskellessa. Yleensä on jo edellisiltana tehty sunnitelmat A, B ja C. Aamulla sitten päätetään, mille vuorelle lähdetään kiipeämään. Reppuun pakataan mm. lämpötakki, ekstra pipo ja hanskat, ruokaa ja juomaa, laskettelulasit, aurinkolasit ja mieluusti kypärä sekä tietysti vyöryvarusteet: lapio ja sondi. Piippari laitetaan vyötärölle. Ylöspäin menoa varten suksien pohjiin kiinnitetään nousukarvat. Lumilautailijat voivat käyttää lumikenkiä tai splittilautaa nousukarvoilla. Vuorelle kannattaa kiivetä hitaasti ja maisemista nautiskellen, lumiolosuhteita ja säätä seuraten. Nousumetrien ja taukojen määrän mukaan huipulla ollaan 2-6 tunnin kiipeämisen jälkeen. Joskus joillakin reiteillä tarvitsee käyttää myös jäähakkua, jäärautoja sekä varmistusvarusteita (köysi, valjaat jne.). Silloin laskuvälineet kiinnitetään reppuun. Huipulta onkin sitten vain yksi mahdollisuus – laskea alas. Laskulinjaa on jo yleensä suunniteltu ja tutkiskeltu ylöspäin mentäessä.

Keskitalvella monet laskut Romsdalissa päättyvät ihan vuonon rantaan. Ne ovat monelle huikeita elämyksiä! Päivän voi päättää after-skiissä ja hyvästä ruoasta nauttien, ja tietysti jo seuraavaa päivää suunnitellen. Kaiken kaikkiaan topturit ovat mahtava tapa olla ulkona ja vuorilla. Ne sopivat kaikille normaalikuntoisille.