• Suomeksi
  • In English
Seikkailukasvatuspäivät 2016 » Tilaa uutiskirje

Blogit

Kertomus WMA:n ja Outward Boundin järjestämältä eräensiapukurssilta:

Lukematon määrä englanninkielisten sanojen lyhenteitä tuntui aluksi jonkin kaukaisen galaksin salakieleltä. Wilderness Advanced First Aid (WAFA) ja BRIDGE –kurssien jälkeen Wilderness First Responder (WFR) -nimikkeen haltijana ne ovatkin jo vallan tuttua kauraa.

Vaikka potilaan henkeä uhkaavien vammojen stabilointi sekä vammojen ja sairauksien hoito on tärkeää, vielä tärkeämpää on luonnonhelmassa kehittyneessä ensiaputilanteessa pystyä ajattelemaan kriittisesti. Kurssien anti keskittyi lyhyesti tiivistettynä yhteen kysymykseen: Onko tilanne vakava vai ei?

KurssilaisiaRyhmämme koostui suomalaisista, ruotsalaisista ja suomenruotsalaisista ulkoilmafanaatikoista, joiden on aiheellista oppia eräensiapua joko työn, opintojen tai harrastusten takia.

Uusia tietoja ja taitoja opiskeltiin ja treenattiin ahkerasti eri skenaarioiden parissa, ja Wilderness Medical Associatesin (WMA) kouluttajat Brad ja David tekivät oppimisesta sekä hauskaa että mielenkiintoista. He olivat todella omistautuneita asialleen ja näkivät paljon vaivaa sen eteen, että koulutuksesta olisi meille hyötyä juuri täällä.

HarjoitteluaEnsiavun opettelu kannattaa aina ja kaikkialla, mutta jos toimintaympäristönä on erämaa tai luonnonhelma kaukana sivistyksestä, täytyy perinteisiin oppeihin nähden olla hieman avarakatseisempi. Silloin potilasta kohtaavien ongelmien lisäksi syrjäinen sijainti ja vaihteleva ympäristö aiheuttavat uhkia sekä hoidettavalle että kaikille auttajille, ja riski-hyöty suhteen ymmärtäminen on entistä tärkeämpää.

Kun osaa arvioida kokonaistilanteen, potilaan tilan ja hoito- sekä evakuointimahdollisuudet, tietää myös voiko tilanteen hoitaa maastossa, onko se vakavaa ja miten kiireellisiä toimenpiteitä se vaatii.

EnsiapuharjoitusTekoveri, maskeeratut vammat, katkenneet luut ja improvisoidut paarit olivat yhtälailla osa oppimisprosessia kuin perinteisemmätkin oppimismenetelmät.

BRIDGE –tasolla pakettiin lisättiin vielä vaativampi näkökulma: kommunikaatio ja kokonaistilanteen hallinta. Ei siis enää riittänyt että osasimme tunnistaa ja hoitaa yhden ongelman kerrallaan, vaan tilanteissa oli useita loukkaantuneita, joiden hoidosta tuli kommunikoida sekä pelastustiimien että hätäkeskuksen kanssa. Vaikka yhdeksän kurssipäivää putkeen oli melko raskasta etenkin kaiken englanninkielisen lääketieteellisen termistön kanssa pelatessa, kursseista sai irti paljon enemmän kuin uskalsin odottaa.

Harjoitustilanne

Voin lämpimästi suositella näitä kursseja kaikille, jotka haluavat tuoda maastoon suuntautuville reissuilleen lisäannoksen turvallisuutta ja tietotaitoa. Juuri sinä voit olla se, joka jatkossa osaa auttaa!


-Netta Kuivalainen

Video kurssilta:


Kirjoittajan muut blogit