• Suomeksi
  • In English
Seikkailukasvatuspäivät 2016 » Tilaa uutiskirje

Blogit

Ensikokemus Patagonian jäätikkövaelluksella

Glaciar Perito Moreno on uskomattoman kaunis jäätikköalue Argentiinan Patagoniassa. Tämä etappi oli yksi tärkeimmistä kuuden viikon Etelä-Amerikan reissullani ja halusin ottaa jäätiköstä kaiken mahdollisen irti.

Patagonia, Glaciar Perito Moreno, ensiaskeleet jäätiköllä

Lensin Buenos Airesista kauniiseen El Calafaten kylään, josta pääsin jäätikölle kätevästi.  En halunnut pelkästään nähdä jäätikköä, halusin myös kokea sen voiman ja liikkeen. Varasin siis itselleni muutaman tunnin jäätikkövaelluksen, johon sisältyi kuljetus, opastus ja varusteet jäälle. Pidempään vaellukseen suositeltiin jo kokemuksen omaamista ja huippukuntoa, joten päädyin valitsemaan ensikertalaiselle varman ratkaisun.

Patagonia, Glaciar Perito Moreno, ensiaskeleet jäätiköllä

Ensisilmäys jäätikölle sai epäilykseni heräämään, miten jäätikön päälle edes pääsee? Upea, valkoisena hohtava jäätikkö näytti myös siltä, että sen päällä olisi mahdotonta vaeltaa. Pitkät ja pystysuorat kymmenien metrien jäälohkareet sojottivat jäätiköstä ja olin hyvin hämilläni vaelluksen mahdollisuudesta. Seurasin ryhmää siinä missä muutkin ja olimme pian jo laittamassa piikkikenkiä jalkaan. Oppaani, jääkiekkofani Miguel kiristi narut kengistäni ja vaellus alkoi. Kiersimme jäätikön laitaa pitkin jonkin matkaa ja lopulta alkoikin näyttää siltä, että pääsemme kuin pääsemmekin kapuamaan jäätikön päälle!

Patagonia, Glaciar Perito Moreno, ensiaskeleet jäätiköllä

Kävely piikkikengissä oli aluksi omituisen tuntuista. Siihen kuitenkin tottui nopeasti. Osa nousuista ja oppaiden reittivalinnoista näytti vaikeilta ja jopa mahdottomilta, mutta onnistuikin helposti oikealla tekniikalla. Vaellus kulki välillä ylös ja välillä alas. Maisemat olivat huikeat. Pääsimme myös kurkistamaan auringon sulattamiin railoihin, jonne pelkäsin jopa putoavani kun kurkotin niin pitkälle. En ole eläessäni nähnyt niin upeita sinisen värin sävyjä, mitä railoissa näin. Kirkkaana hohtavat syvän siniset jään sävyt olivat epätodellisen näköisiä, kuin piirretyssä elokuvassa.

Patagonia, Glaciar Perito Moreno, ensiaskeleet jäätiköllä

Kulkiessani suuren jäätikön keskellä en nähnyt välillä muuta kuin jäätä ja taivaan. Olin jään ympäröimänä ja täysin sen lumoissa. Kuinka pieneksi voikaan itsensä tuntea!

Patagonia, Glaciar Perito Moreno, ensiaskeleet jäätiköllä

 Tunnit vierivät nopeasti ja loppu häämötti. Pian näimme jonkin pöytää muistuttavan esineen edessämme, vaikka olimme edelleen keskellä jäätikköä. Pöydällä oli jääkulho, viskipullo ja laseja. Miguel murskasi astian täyteen jäätä luonnollisista olosuhteista ja nautimme jäätikön keskellä viskipaukut, tietenkin ”on the rocks”. Hyvä idea. Suorastaan loistava, sillä ketään ei sen jälkeen enää pelottanut jäätiköltä alas tuleminen ja fiilis oli upea!

Patagonia, Glaciar Perito Moreno, ensiaskeleet jäätiköllä

 Kirjoittaja ja kuvat:

Eeva Mäkinen


Kirjoittajan muut blogit