• Suomeksi
  • In English
Seikkailukasvatuspäivät 2016 » Tilaa uutiskirje

Blogit

Ode Siivonen kiipeää Grandes Jorasseksen

Olen Osku Siivonen, Lahdesta kotoisin ja nykyään Chamonix'ssa UIAGM vuoristo-oppaana.


Tulin nuorena poitsuna kavereiden perässä Alpeille ja Chamonixiin alkutalvesta 1991 ja viihdyin heti niin hyvin että palasin vuorille laskemaan ja kiipeämään joka talvi ja usein myös kesäisin. Nyt kausia on takana jo reilut parikymmentä ja ympärivuotisesti ollaan asuttu  vuodesta 2007. Chamonix on alppinismin pääkaupunki, jossa on hyvät mahdollisuudet harrastaa kaikkia vuorilajeja joten oli luontevaa asettua tänne. Aluksi lasketeltiin ja kiipeiltiin ihan huvin vuoksi ilman sen suurempaa päämäärää, mutta jossain vaiheessa huomasin oppaan ammatin ja kun totesin että kovasta yrittämisestä huolimatta minusta ei luultavasti tulisi ammattilaislumilautailijaa, siirsin tähtäintä kohti oppaan ammattia. Oppaiden työhön kuuluu paljon sellaisia lajeja ja juttuja, josta olin kiinnostunut tai joita jo harrastin joten oli helppo kiinnostua ammatista enemmän. Otin asioista selvää ja päädyin opiskelemaan Svenska Bergsguide Organisationissa Ruotsissa. Koulu oli perusteellinen ja erinomainen, kesti neljä vuotta ja lopulta valmistuin kolmantena suomalaisena vuoristo-oppaana vuonna 2010.

Ode Siivonen, UIAGM vuoristo-opas

Kuva1. Ode Siivonen

Tunnen itseni todella onnekkaaksi kun olen saanut mahdollisuuden tehdä työkseni kaikkea sitä, mitä haluan tehdä vapaa-ajallakin. Saan käydä mäessä ja kiipeämässä, tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa heidän kanssaan unohtumattomia hetkiä vuorilla sekä olla ulkona luonnossa jatkuvasti. Oppaan työ eroaa jonkin verran harrastamisesta kavereiden kanssa koska oppaalla on kaikki vastuu omilla harteilla. Huolellinen valmistautuminen, riskien minimoiminen ja vastuun ottaminen kasvattaa, samoin kuin halu toteuttaa mahdollisimman turvallinen sekä ikimuistoinen kokemus vuorilla.

Grandes Jorasses sekä Glacier du Mont Mallet edessä

Kuva2. Tatu toivottaa huomenta makuupussista. Grandes Jorasses sekä Glacier du Mont Mallet edessä.

Hienonta outdoor -kokemusta on todella vaikea eritellä, jokainen reissu on erilainen ja omalla tavallaan hieno. Yksi ehdottomasti hienoimmista on kuitenkin ollut yhden Alppien komeimpien seinämien, Grandes Jorasseksen, pohjoisseinän kiipeäminen Tatu Aution ja Sami "Kelso" Modeniuksen kanssa Mont Blanc'n massiivilla. GJ on ollut kaikkien kolmen listalla jo pitkään ja lokakuussa 2011 sääennuste sekä olosuhteet seinämällä näyttivät sellaisilta että Kelso ja Tatu ottivat lennot Alpeille ja siirtyivät viivyttelemättä ylös jäätikölle seinämää kiikaroimaan sekä akklimatisoitumaan. Kotikiireistä johtuen pääsin lähtemään vasta myöhemmin ja siksi teimme treffit jäätikölle seuraavaksi päiväksi.

Yö ennen kiipeilyä, Ode sulattaa lunta

Kuva3. Yö ennen kiipeilyä. Ode sulattaa lunta.

Yleensä GJ:n kiipeämiseen menee tavallisilta kuolevaisilta vähintään pari päivää lähestymisineen, kiipeilyineen ja laskeutumisineen ja mekin olimme parin päivän taktiikalla liikenteessä. Vuoren juurelle on ihan reipas jotos. Juna, jolla pääsee lähemmäs, oli tietenkin kiinni joten kävelyä tuli noin 18km etäisyyttä sekä reilut pari kilometriä korkeuseroa. Pimeän tullessa kaivoimme kuopat hankeen, keittelimme iltapalat sekä vedet ja otimme muutaman tunnin unet ennen seuraavan päivän kiipeilyä. Tarkoituksena oli kiivetä Slovenialaisten reitti (ED,V 5), joka on 1000 metriä korkea, lunta, jäätä ja kalliota.

Yö ennen kiipeilyä Grandes Jorassesille, Ode ja Tatu iltapuuhissa

Kuva4. Ode ja Tatu iltapuuhissa

Kello soi 0330 ja kahvittelun jälkeen pääsimme liikkeelle noin tuntia myöhemmin. Loppulähestyminen jäätikön reunarailolle meni tähtien ja otsalamppujen valossa ripeästi ja aloitimme Kelson johdolla kiipeämään helpohkoa lunta ja jäätä running belaynä eli yhtäaikaa, laittaen varmistuksia välillemme. Seinän ensimmäisen puolikkaan kiipeäminen tällä tekniikalla meni parissa tunnissa ja pienen evästäuon jälkeen Tatu siirtyi kärkeen.

Ode ja Kelso varmistaa, Tatu kuvaa ja kiipeilee

Kuva5. Ode ja Kelso varmistaa, Tatu kuvaa ja kiipeilee.

Kiipeily jatkui hiukan jyrkempänä ja vaikeampana jää- ja mixedkiipeilynä Croz Spuria pitkin ja reitillä oli välillä todella hienoja ja ilmavia kohtia, kuten jyrkkä ja ilmava pätkä kallioharjannetta, isoilla muuveilla ja komeilla maisemilla molemmille puolille. Tatu hoiteli meidät nopeasti reitin kruksin alle ja siitä alkoi myös oma liidivuoroni.

Kelso ja Ode kiipeää Grandes Jorasseksen jossain puolen välin hujakoilla

Kuva6. Kelso ja Ode kiipeää jossain puolen välin hujakoilla.

Jäljellä oli vain reilut sata metriä korkeuseroa, mutta kiipeily näytti jyrkältä ja hankalta. Yleensä tässä kohdassa pitäisi olla helppoa jäätä mutta tänä vuonna jäätä oli vain joissain kohdissa ja ohuelti. Kruksi oli vain noin 15 metriä korkea mutta melko jyrkkä ja aika tekninen ja hiukan kehnoilla varmistuksilla. Olin hyvin tyytyväinen kun sain vihdoin lyötyä hakut paksuun jäähän pääsin kiipeämään köydet suoriksi komeata jääkurua pitkin. Vielä viimeisen köydenpituus hyvällä jäällä ja olimme tyytyväisinä reitin topissa, kapeassa solassa Ranskan ja Italian rajalla noin neljän kilometrin korkeudessa.

On the top of Grandes Jorasses

Kuva7. Ode, Kelso ja Tatu reitin topissa.

Edessä oli vielä kolmisen kilometriä korkeuseroa laskeuduttavana ja käveltävänä joten sen suuremmitta seremonioitta aloitimme laskeutumisen. Ensin köysillä jäätikölle, sitten hetki köysistössä kävellen, taas lisää köysilaskeutumista ja lopulta taas lisää kävelyä jäätiköllä köysistössä.

Laskeutuminen Italiaan

Kuva8. Laskeutuminen Italiaan.

Tässä vaiheessa pimeä on tullut jo aikaa sitten ja vedet tietenkin loppu ja kaikki melko väsyneitä ja kaiken huipuksi lumi oli ehkä pahinta mahdollista kävellä, noin joka kolmannella askeleella pettävä korppukansi ja sen alla sohjoa. Kukaan ei enää nauttinut ulkoilun riemusta. Lopulta päädyimme kuitenkin pienelle Boccalatten majalle ja jäimme sinne lepäilemään yöksi, nyt jo hyvissä fiiliksissä jälleen ja GJ:n nousu tuoreena muistissa...

Ode, Kelso ja Tatu kiipeämässä Grandes Jorasseksen.


-Ode


Yhteistyökumppanit: Rossignol Snowboards, Oakley, Dakine, La Sportiva, Millet, Petzl, Vandernet Oy


Kirjoittajan muut blogit