• Suomeksi
  • In English
Seikkailukasvatuspäivät 2016 » Tilaa uutiskirje

Blogit

Vinkkejä ohjaajille

Chamonix, kaikkien alppinistien ja vuori-ihmisten mekka. Mitä kaikkea täällä voikaan tehdä.  Tässä vinkkejä tekemiseen, jos suunnittelet retkeä ryhmäsi kanssa Chamonixiin. Tai jos et vielä suunnittele niin kohta suunnittelet!

Helpot vuorivaellukset

Chamonixissa on mitä monipuolisimpia, helpoista vaativiin vaellusreittejä. Vaihtoehtoja löytyy yhden päivän patikoinnista useamman päivän vaellukseen.

Vaelluspolut ovat hyvin merkittyjä joka puolella. Siitä huolimatta kannattaa ostaa kylän kirjakaupasta 1:25000 kartta. Tarvitset niitä kaksi: Chamonix –kartta sekä Saint Gervais -kartta, jotta näet koko 16 kilometrin pituisen laakson vaellusreitit.

Yhden päivän patikointiretkille on paljon vaihtoehtoja. Yksi klassikkoreiteistä nousee Albert 1er majalle. Hyppää ilmaisella paikallisbussilla Le Tourin kylään, ota sieltä gondolihissi puoleenväliin ja lähde nousemaan 2700 metriin. Reitti on melko kivikkoinen ja jyrkkä lopussa. Perillä käsin kosketeltavissa oleva Le Tourin jäätikkö valloittaa sydämen.

Glacier Le Tour

Kuva1. Le Tour

Yksi hienoimmista vaelluksista sijoittuu Aiguilles Rougen luonnonsuojelualueelle. Suuntaa kohti Lac Blancia, valkoista järveä. Reittivalintoja on useita, suosittelen Planpraz –hissin yläasemalta kolmen tunnin yläpolkua kohti l’indexin tuolihissin yläasemalle ja sieltä polku jatkuu Lac Blancin majalle. Toinen hyvä reitti on nousta Col de Montetista majalle. Paluu esimerkiksi suoraan alas Flégèren hissiasemalle.

Lac Blanc Chamonix

Kuva2. Lac Blanc

Haastavan ja hienon nousun voi tehdä Les Houchesista Bréventin huipulle 2500 metriin. Les Houchesiin pääsee paikallisjunalla maksutta, josta reitti alkaa. Nousua tulee noin viiden tunnin ajan. Näkymät ovat mitä kauneimmat, Mont Blancin massiivi seuraa koko matkaltaan. Bréventiltä voi ottaa kabiinihissin kylille.

Lac du Brévent

Kuva 3. Lac du Brévent

Lisää päivävaelluksista  täältä:

http://www.chamonix-mont-blanc-hiking.com/Randos-journee.html

Pidemmän vaellukselle lähtijät voivat kävellä Mont Blancin massiivin ympäri kuuluisan Tour de Mont Blanc –reitin. Varaa aikaa 7-11 päivää, riippuen kuinka pitkän vaelluksen haluat tehdä. Matkan varrella on useita vaellusmajoja, jotka kannattaa varata etukäteen. Teltta on myös oiva vaihtoehto.

Jäätikkövaellukset

Chamonix Mont Blanc

Kuva 4. Mont Blancin massiivi

Sanomattakin selvää, että Euroopan korkein vuori Mont Blanc 4808 metrin korkeudessa on suosittu kohde. Huipulle pyrkii vuosittain 25000 vaeltajaa. Reittejä on useita, joista Goûterin majan kautta on helpohkoin.

Mer de Glace

Kuva 5. Mer de Glace

Helpompia vaihtoehtoja ovat jäätikkökäppäilyt Mer de Glace:n jäätiköllä, joka on Ranskan pisin jäätikkö tai vähemmän tepasteltu ja rauhallinen Argéntieren jäätikkö.  

Argentière glacier

Kuva 6. Argentièren jäätikkö

Pyöräilyretket

Pyörä on mitä mainioin väline matkustamiseen. Ranskassa rakastetaan maantiepyöräilyä, mutta Chamonixissa keskitytään maastopyöräilyyn. Alamäki pyöräily on todella suosittua. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Le Tourin kylällä. Ota gondolihissi ylös. Pyörän saa kuljetettua mukana. Hissin yläasemalta lähtee keskitason reitti alas. Ilmaisen pyöräilykartan saa turistitoimistosta.

Biking in Chamonix

Kuva 7. Pyöräilyä vuorilla

 

Kalliokiipeilyä

Kalliokiipeilyn harrastaminen on helppoa Chamonixissa. Lähin paikka keskustasta on kävellä 15 minuuttia länteen, jolloin saavut Gaillandsin suositulle kallioseinämälle. Gaillandsin kiipeilytoimisto antaa opastusta tarvitseville.

Muita hienoja paikkoja ovat Servozin seinämä,  Brévent, La Joux, Barberine.. Valinnanvaraa löytyy.

Climbing in Chamonix Servoz

Kuva 8. Kalliokiipeilyä Servozissa

Raftingia

Rafting on hauska laji, jossa tulee mitatuksi ryhmän yhteistyö. Kaikki munat samassa veneessä.  Ensikertalaisen kannattaa suunnata paikallisiin jokiin kuten laakson läpi kulkeva Arve tai Samoensissa sijaitseva Giffre tai hieman pidemmällä Geneve – järven hujakoilla virtaavalla Dranse –joella. Hurjapäiset voivat suunnata Mont Blancin tunnelin läpi Italian Aostaan, Dora Baltea –joelle.

Jos jalka vipattaa vieläkin hurjempaan suuntaan niin kannattaa kokeilla canyoningia. Siinä edetään kanjonissa monin eri tavoin kuten uiden, köyden varassa laskeutuen tai kalliolta hyppäämällä. 

rafting in Chamonix

Kuva 9. Rafting

Turistitoimistoa vastapäätä sijaitsee vuoristo-oppaiden maja, Maison de la Montagne, josta voi varata itselleen ja ryhmälle oppaan lajiin kuin lajiin.

 

Tässä oli mainittuna vain kesäaktiviteetit.. Talvimatkailusta lisää myöhemmin.

 


Kirjoittajan muut blogit