• Suomeksi
  • In English
Seikkailukasvatuspäivät 2016 » Tilaa uutiskirje

Blogit

Norja: Niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana

Oslossa, Tammikuu 2014.

Aurinko paistaa, lunta sataa, pikkupakkasesta paukkupakkaseen: kansa on ulkona. Opinnot siirtyivät siis kevätlukukaudeksi Osloon, joka on tammikuun alun saapumiseni jälkeen tehnyt päivä päivältä suuremman vaikutuksen. Tai ei ehkä niinkään Oslo, vaan norjalaiset ja kuinka suuri kulttuuriero voi naapurimaahan olla. Kysyttyäni muutamalta sattumanvaraiselta norjalaiselta mitä lähiluonto kaupungin ulkopuolella merkitsee oslolaisille, sain vastaukseksi "Couldn't live without it! sekä "What else could we do on weekends than go there!"

Tämän voin todistaa kokemuksillani viime viikonlopuista: metrot suorastaan kuhisevat iloisia ulkoilijoita niin suksien kanssa kuin ilman.

Norjassa mennään metsään

Outward Bound Finlandin Facebook nosti taannoin esille Norjassa suositut "Uteskolenit", joiden ideana on kannustaa opettajia viemään oppitunnit luontoon ulos luokasta. Itsekin asiasta kiinnostuneena olen seurannut tiiviisti lähialueen koulujen toimintoja. Harvoin pääsenkään pitkään liikkumaan luonnossa kävellen tai hiihtäen, kun jo näkee nipun joko esikoululaisia tai ala-asteikäisiä huomioliivit päällä.

Itse asiassa Norjan opetussuunnitelmaan on kirjattuna jo yleiskuvauksessa oppilaiden totuttautuminen luontoon sekä luonnon käyttö sosiaalisten suhteiden ja yleissivistävyyden kehittymisen tukena. Todisteita ja luonnon käytön vaikutuksia etsiessäni olen tukeutunut norjalaisiin opiskelijoihin, joista jokainen jonka kanssa olen asiasta keskustellut kokee, että ulkona vietetystä ajasta on ollut merkittävää hyötyä henkilökohtaisessa kasvussa.

Toinen mielenkiintoinen juttu norjalaisiin ja olympialaisiin liittyen; olisikohan varhaiskasvatuksella sormensa pelissä?

Vai mitä arvelet tästä: "Why Norway wins so many medals in the Winter Olympics"

Itse asiaan päässeenä


Pääsinpähän omalla minihiihtovaelluksellamme seuraamaan amerikkalaisen opiskelijatoverini luentoa viime syksystä, jolloin hän tutustui muutamaan norjalaiseen päiväkotiin. Kyseessä oli normaaleja päiväkoteja, joissa tosin ei vietetty sisällä aikaa kuin 15 min päivän päätteeksi. Säästä riippumatta.

Päivien aikana lapset temmelsivät metsässä, harjoittelivat puukon, kirveen ja sahan käyttöä ja kokkailivat tulen ääressä. Lapset toimivat, totta kai, ohjaajan valvovan silmän alla, mutta työkalut olivat oikeat. Eräänä päivänä päiväkodissa pidettiin metsästyspäivä. Muutaman lapsen vanhemmat olivat tuoneet edellispäivänsä saaliin näytille, jotta lapset oppivat ymmärtämään, mistä ruoka tulee. Siis kyseessä olivat 1-6 -vuotiaat lapset.

Norjan malliin päiväkodissa

Ketkä ovat menneet metsään

Niinpä, siis ulos lähtiessäni tapaan usein joko lapsiryhmiä tai yksittäisiä lapsia ja nuoria viettämässä aikaa. Mikä ihmeellisintä, yksi vallitsevimmista ikäryhmistä tuntuu olevan 18-25 -vuotiaat nuoret aikuiset sekä noin kolmekymppiset pienen lapsen vanhemmat. Kysymys päässäni kuuluu, miksi nämä nuoret menevät yksin tai yhdessä luontoon viettämään vapaa-aikaa? Tai pikemminkin, miksi suomalaiset eivät mene vaan pysyttelevät sisällä näyttöjen ääressä tai kaupungin kahviloissa?


Pakottavatko norjalaiset vanhemmat lapsensa luontoon?


Niin lähellä kuin Norja maantieteellisesti sijaitseekin, kulttuuriero luonnon hyödyntämisen osalta on todella suuri. Oslon metro kulkee 15 minuutin vuorovälein syvälle metsään hiihtolatujen sekä ulkoilumajojen ääreen ja viikonloppuisin nämä linjat suorastaan pullistelevat ihmisiä puhumattakaan latukahviloiden karnevaalimeiningeistä!


Onko kysymys siis politiikasta vai kulttuurista?

Liikkuisivatko suomalaiset enemmän ulkona, jos esimerkiksi Nuuksioon tai Sipoonkorven uudenkarheaan kansallispuistoon kulkisi metro? Onko bussiin helpompi hypätä suksien kanssa jos ei tarvitse joka kerta sisään astuessa äheltäen vilauttaa matkakorttia kuljettajalle, vaan sisään pääsisi myös takaovesta matkalippu taskussa? Metsähallitus onkin nyt hienosti patistamassa suomalaisia luonnon ääreen, mutta riittääkö tutkimustulosten esittäminen?

Vaikea lähteä ennustamaan, mutta varmasti olisi kokeilun arvoista.

Norjan terveisin -Paavo Heinonen-

Norjalainen ulkoilutupa päiväkodissa

#SuomiOB 


Kirjoittajan muut blogit